Nóż szefa kuchni KOHERSEN Seido RED WOOD 20,3 cm

Kod produktu: 72892

(Brak opinii)
369,00 zł
Ilość


Dostępny

Wysyłka jutro


Nóż Szefa Kuchni KOHERSEN Seido Red Wood – wszechstronny mistrz do siekania, krojenia i porcjowania mięsa, ryb oraz warzyw. Ostrze z 67-warstwowej stali damasceńskiej z widowiskowym wzorem – ekstremalnie ostre i sprężyste. Lekki (148 g, dł. 367 mm), niezwykle zwinny. Ergonomiczna rękojeść z czerwonego drewna i rogu bawołu – pewny, stabilny chwyt.


Kolekcja Seido Red Wood

Seria KOHERSEN Seido Red Wood czerpie inspiracje z japońskiej tradycji precyzyjnego rzemiosła. Ostrza wykonane z 67-warstwowej stali damasceńskiej zapewniają wyjątkową ostrość, sprężystość i długotrwałą odporność na zużycie. Charakterystyczny wzór damastu oraz rękojeści wykonane z sekwoi i rogu bawołu nadają nożom unikalny, wyrazisty charakter. To kolekcja przeznaczona dla osób, które oczekują perfekcyjnego cięcia i pełnej kontroli podczas pracy z warzywami, owocami i ziołami.

zdjęcie kolekcji Kohersen
Zobacz pełną ofertę w kolekcji Kohersen Seido Red Wood

Nóż szefa kuchni (chef knife)

Sekcja z danymi o nożu

Przeznaczenie: Doskonały do krojenia mięsa, owoców i warzyw, siekania ziół, rozdrabniania czosnku i cebuli, porcjowania drobiu, uniwersalnego użytku codziennego

  • Długość: 367 mm
  • Waga: 148 g

Ostrze

  • Materiał: stal damasceńska 10C15CoMoV
  • Ilość warstw: 67
  • Twardość: 60 (+/-1) HRC
  • Wzór na ostrzu: Raindrop
  • Krawędź tnąca 203,2 mm
  • Szerokość: 52 mm
  • Grubość: 1,8 mm

Rękojeść

  • Materiał: sekwoja
  • Długość: 179 mm

Twoje Centrum Dowodzenia – Czysta Forma i Funkcjonalność

Nóż szefa kuchni to prawdziwy mistrz uniwersalności. Jego charakterystyczny, zakrzywiony profil ostrza umożliwia dynamiczny ruch kołyszący, który idealnie sprawdza się przy błyskawicznym siekaniu ziół i precyzyjnym krojeniu. Niezależnie od tego, czy porcjujesz mięso, przygotowujesz julienne z warzyw, czy kroisz owoce – ten nóż doskonale odnajduje się w każdej roli. Stanowi idealnego towarzysza dla wszystkich, którzy poszukują jednego, niezawodnego narzędzia do 90% kuchennych zadań, cenią połączenie tradycyjnego kunsztu z wysoką wydajnością pracy oraz wymagają, by ich akcesoria kuchenne były tak piękne, jak funkcjonalne.

Nóż, który potrafi wszystko

Nóż Szefa Kuchni KOHERSEN Chef Seido Red Wood to kwintesencja wszechstronności i niezawodności – prawdziwy mistrz codziennej kuchni. Stworzony dla tych, którzy gotowanie traktują jak sztukę improwizacji i potrzebują narzędzia, które zawsze dotrzyma im kroku. To ponadczasowa klasyka w zupełnie nowym, luksusowym wydaniu: seria Seido Red Wood nadaje mu głęboki, szlachetny charakter, który zachwyca zarówno w dłoni, jak i na oczach.

zdjęcie detalu - ostrze

Przedłużenie Twojej dłoni

Rękojeść to serce połączenia między Tobą a ostrzem. W tym modelu sięgnęliśmy po prawdziwy luksus i ergonomię: szlachetne czerwone drewno w harmonijnym duecie z ciemnym, eleganckim rogiem bawołu. Precyzyjnie wyprofilowana forma gwarantuje pewny, stabilny chwyt nawet wtedy, gdy dłonie są wilgotne. Jest ciepła, gładka w dotyku i zamienia nawet najbardziej intensywną pracę w kuchni w czystą przyjemność.

nóż uniwersalny Seido Red Wood

Stal damasceńska i jej właściwości

Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną. Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu zalicza się do stali nierdzewnych i nie ulega korozji.

Noże Kohersen z kolekcji Elegance EBONY WOOD powstają z 67-warstwowej, wysokowęglowej stali damasceńskiej (10C15CoMoV) o twardości 60 (+/-1) HRC (w skali Rockwella). Jest to jedna z najlepszych stali nierdzewnych używanych do produkcji noży do użytku profesjonalnego i domowego. Jej skład chemiczny zapewnia wyjątkowe właściwości ostrza, które docenisz w codziennym użytkowaniu.

zdjęcie przedstawiające przykładowe stale damasceńskie lub proces wytwarzanie stali, najlepiej ręczna obróbka

Szef kuchni Dariusz Baryga poleca

"W moim przypadku noże kuchenne marki KOHERSEN to była miłość od pierwszego cięcia. Pracowałem na ostrzach wielu różnych marek, jednak tylko KOHERSEN w 100% spełnił moje oczekiwania. Zarówno wygląd, jak i funkcjonalność tych noży to prawdziwy majstersztyk. Drewniana rękojeść pewnie leży w dłoni, a nóż nie ślizga się, co zapewnia pewne i precyzyjne cięcia. Po wielu miesiącach intensywnego użytkowania stwierdzam, że mój nóż szefa kuchni jest nadal wybitnie ostry."

ambasador Dariusz Baryga

Skład stali

  • Wysoka zawartość węgla daje wyjątkową twardość, a co za tym idzie trwałość.
  • Mangan zwiększa odporność na uszkodzenia.
  • Zwiększona ilość chromu i molibden zapobiegają utlenianiu się i rdzewieniu.
  • Wanad sprawia, że krawędź klingi pozostaje ostra znacznie dłużej niż w przypadku noży z innej stali nierdzewnej. Poprawia sprężystość stali, dzięki czemu klinga nie pęknie w przypadku jej wygięcia.
WAŻNE! Nie zaleca się używania ostrzałek szczelinowych, przeciąganych ze względu na wysoką twardość stali.
Jak posługiwać się nożem Kohersen i jak dbać, by służył długie lata?
zobacz więcej »
  • Zachowaj ostrożność – nóż jest ekstremalnie ostry!
  • Używaj wyłącznie na deskach drewnianych lub z tworzywa sztucznego.
  • Nóż myj wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce.
  • Nie używaj do krojenia bardzo twardych elementów (mrożonek, kości, itp.).
  • Ostrz regularnie, by zachować najwyższą funkcjonalność.
  • Przechowuj w suchym miejscu.

Specyfikacja

  • Długość całkowita
    367 mm
  • Długość ostrza
    203,2 mm
  • Długość rękojeści
    179 mm
  • Waga
    148 g
  • Materiał (ostrze)
    stal damasceńska 10C15CoMoV
  • Materiał (rękojeść)
    sekwoja i róg bawoła
  • Ilość warstw
    67
  • Twardość
    60 (+/-1) HRC
  • Wzór na ostrzu
    Raindrop
  • Szerokość ostrza
    52 mm
  • Grubość ostrza
    1,8 mm
  • Przeznaczenie
    doskonały do krojenia mięsa, owoców i warzyw, siekania ziół, rozdrabniania czosnku i cebuli, porcjowania drobiu, uniwersalnego użytku codziennego

Powiązane produkty

Opinie klientów

Jak działają opinie klientów i oceny produktów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)

Posiadasz ten produkt?

Ocena produktu

Tytuł opinii

Twoja opinia o produkcie

Wypełnij wszystkie wymagane pola