Jak posługiwać się nożem Kohersen i jak dbać, by służył długie lata?

  1. Ostrze noża jest bardzo ostre, nawet po wielu użyciach. Należy zachować szczególną ostrożność.
  2. Nie należy wyginać ostrza noża.
  3. Nóż nie służy do krojenia produktów mrożonych ani twardych elementów, takich jak kości.
  4. Nie należy kroić na powierzchniach, takich jak ceramika, szkło, kamień oraz metal. Przyśpiesza to proces tępienia się ostrza oraz może powodować wyszczerbienia ostrza. Zaleca się wykorzystywanie produktu do krojenia produktów na powierzchniach wykonanych z drewna lub tworzywa sztucznego.
  5. Nie należy przetrzymywać noża przez dłuższy czas w wodzie.
  6. Nie należy czyścić noża w zmywarce. Przyśpiesza to proces tępienia się ostrza oraz może powodować uszkodzenie elementów produktu, np. rękojeści. Nóż możemy umyć w wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu, a następnie wytrzeć do sucha.
  7. Należy unikać przetrzymywania noża w wysokich temperaturach.
  8. Nie należy wykorzystywać noża jako zamiennika narzędzi ręcznych, takich jak wkrętak, łom, szczypce do cięcia, itp.
  9. Nie należy wykorzystywać noża do otwierania puszek, butelek, słoików, itp.
  10. Nie należy wykorzystywać noża do mieszania oraz sprawdzania twardości mięsa i warzyw podczas gotowania.
  11. Produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w sposób zapobiegający tępieniu oraz uszkadzaniu się ostrza, np. w bloku no noże.
  12. Zaleca się regularne ostrzenie ostrza w celu zachowania jego właściwości tnących. Nie należy dopuszczać do całkowitego stępienia ostrza produktu.

jak używać noża


Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®