Nóż szefa kuchni CHEF KOHERSEN Elegance EBONY WOOD 21,6 cm

Kod produktu: 72215

(Brak opinii)
399,00 zł
Ilość


Dostępny

Wysyłka dzisiaj


Profesjonalny nóż szefa kuchni CHEF KOHERSEN Elegance EBONY WOOD o wszechstronnym zastosowaniu. Przeznaczony do cięcia, siekania i porcjowania mięsa, ryb, warzyw, owoców i ziół. Wykonany z najlepszej jakości afrykańskiego drewna hebanowego oraz stali damasceńskiej. Stworzony z wyjątkową precyzją i dbałością o szczegóły.


Kolekcja Elegance EBONY WOOD

Poznaj kolekcję noży, które dodadzą blasku każdej kuchni i sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone, wykonane ze stali nierdzewnej o wysokiej twardości, z pięknym wzorem damasceńskim i rękojeścią z afrykańskiego drewna hebanowego. Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD docenią zarówno profesjonalni kucharze, jak i każdy, kto wie, jak ważny dla komfortu jest wybór właściwego narzędzia.

zdjęcie kolekcji Kohersen
Zobacz pełną ofertę w kolekcji Kohersen Elegance Ebony Wood

Nóż szefa kuchni (chef knife)

Sekcja z danymi o nożu

Przeznaczenie: wszechstronne zastosowanie, do cięcia, siekania, porcjowania mięsa, ryb, warzyw, owoców i ziół.

  • Długość: 337 mm
  • Waga: 245 g

Ostrze

  • Materiał: stal damasceńska 10Cr15CoMoV
  • Ilość warstw: 67
  • Twardość: 60 (+/-1) HRC
  • Wzór na ostrzu: Raindrop
  • Krawędź tnąca: 210 mm
  • Szerokość: 53 mm
  • Grubość: 2 mm
  • Typ ostrzenia: szlif dwustronny, symetryczny

Rękojeść

  • Materiał: afrykańskie drewno hebanowe
  • Długość: 121 mm

Ostrze, które sprosta Twoim oczekiwaniom

Najwyższej jakości nierdzewna stal damasceńska została dopracowana w każdym calu, a dzięki ręcznej obróbce masz pewność, że każde ostrze spełnia wysokie standardy precyzji. Ręczne polerowanie pozwala wydobyć piękny wzór damastu, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość.

Rękojeść, która staje się przedłużeniem dłoni

Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z afrykańskiego drewna hebanowego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku. Rdzeń rękojeści stanowi jeden element z ostrzem (typ rękojeści: full tang), a dodatkowo drewniana konstrukcja została wzmocniona nitami, by zapewnić jeszcze większą trwałość i stabilność.

zdjęcie detalu rękojeści

Elegancja w każdym szczególe

Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD to wyjątkowe instrumenty, które zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego każdy z nich został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem.

opakowanie

Stal damasceńska i jej właściwości

Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną. Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu zalicza się do stali nierdzewnych i nie ulega korozji.

Noże Kohersen z kolekcji Elegance EBONY WOOD powstają z 67-warstwowej, wysokowęglowej stali damasceńskiej (10Cr15CoMoV) o twardości 60 (+/-1) HRC (w skali Rockwella). Jest to jedna z najlepszych stali nierdzewnych używanych do produkcji noży do użytku profesjonalnego i domowego. Jej skład chemiczny zapewnia wyjątkowe właściwości ostrza, które docenisz w codziennym użytkowaniu.

zdjęcie przedstawiające przykładowe stale damasceńskie lub proces wytwarzanie stali, najlepiej ręczna obróbka

Szef kuchni Dariusz Baryga poleca

"W moim przypadku noże kuchenne marki KOHERSEN to była miłość od pierwszego cięcia. Pracowałem na ostrzach wielu różnych marek, jednak tylko KOHERSEN w 100% spełnił moje oczekiwania. Zarówno wygląd, jak i funkcjonalność tych noży to prawdziwy majstersztyk. Drewniana rękojeść pewnie leży w dłoni, a nóż nie ślizga się, co zapewnia pewne i precyzyjne cięcia. Po wielu miesiącach intensywnego użytkowania stwierdzam, że mój nóż szefa kuchni jest nadal wybitnie ostry."

ambasador Dariusz Baryga

Skład stali

  • Wysoka zawartość węgla daje wyjątkową twardość, a co za tym idzie trwałość.
  • Mangan zwiększa odporność na uszkodzenia.
  • Zwiększona ilość chromu i molibden zapobiegają utlenianiu się i rdzewieniu.
  • Wanad sprawia, że krawędź klingi pozostaje ostra znacznie dłużej niż w przypadku noży z innej stali nierdzewnej. Poprawia sprężystość stali, dzięki czemu klinga nie pęknie w przypadku jej wygięcia.
WAŻNE! Nie zaleca się używania ostrzałek szczelinowych, przeciąganych ze względu na wysoką twardość stali.
Jak posługiwać się nożem Kohersen i jak dbać, by służył długie lata?
zobacz więcej »
  • Zachowaj ostrożność – nóż jest ekstremalnie ostry!
  • Używaj wyłącznie na deskach drewnianych lub z tworzywa sztucznego.
  • Nóż myj wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce.
  • Nie używaj do krojenia bardzo twardych elementów (mrożonek, kości, itp.).
  • Ostrz regularnie, by zachować najwyższą funkcjonalność.
  • Przechowuj w suchym miejscu.

Specyfikacja

  • Długość
    337 mm
  • Długość rękojeści
    121 mm
  • Waga
    245 g
  • Materiał (ostrze)
    stal damasceńska 10Cr15CoMoV
  • Materiał (rękojeść)
    afrykańskie drewno hebanowe
  • Ilość warstw
    67
  • Twardość
    60 (+/-1) HRC
  • Wzór na ostrzu
    Raindrop
  • Krawędź tnąca
    210 mm
  • Szerokość ostrza
    53 mm
  • Grubość ostrza
    2 mm
  • Typ ostrzenia
    szlif dwustronny, symetryczny
  • Przeznaczenie
    wszechstronne zastosowanie, do cięcia, siekania, porcjowania mięsa, ryb, warzyw, owoców i ziół

Opinie klientów

Jak działają opinie klientów i oceny produktów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)

Posiadasz ten produkt?

Ocena produktu

Tytuł opinii

Twoja opinia o produkcie

Wypełnij wszystkie wymagane pola