Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Nóż santoku SANTOKU KOHERSEN Elegance EBONY WOOD 12,7 cm
Kolekcja Elegance EBONY WOOD
Poznaj kolekcję noży, które dodadzą blasku każdej kuchni i sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone, wykonane ze stali nierdzewnej o wysokiej twardości, z pięknym wzorem damasceńskim i rękojeścią z afrykańskiego drewna hebanowego. Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD docenią zarówno profesjonalni kucharze, jak i każdy, kto wie, jak ważny dla komfortu jest wybór właściwego narzędzia.
Nóż santoku (santoku knife)
Przeznaczenie: wszechstronne zastosowanie, w szczególności do precyzyjnych prac w kuchni, siekanie na drobno i krojenie na małe kawałki, przydatny także przy przyrządzaniu sushi, posiada wyżłobienia wzdłuż krawędzi ostrza zapobiegające przywieraniu krojonych składników.
- Długość: 236 mm
- Waga: 121 g
Ostrze
- Materiał: stal damasceńska 10Cr15CoMoV
- Ilość warstw: 67
- Twardość: 60 (+/-1) HRC
- Wzór na ostrzu: Raindrop
- Krawędź tnąca: 125 mm
- Szerokość: 35 mm
- Grubość: 1,8 mm
- Typ ostrzenia: szlif dwustronny, symetryczny
Rękojeść
- Materiał: afrykańskie drewno hebanowe
- Długość: 109 mm
Ostrze, które sprosta Twoim oczekiwaniom
Najwyższej jakości nierdzewna stal damasceńska została dopracowana w każdym calu, a dzięki ręcznej obróbce masz pewność, że każde ostrze spełnia wysokie standardy precyzji. Ręczne polerowanie pozwala wydobyć piękny wzór damastu, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość.
Rękojeść, która staje się przedłużeniem dłoni
Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z afrykańskiego drewna hebanowego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku. Rdzeń rękojeści stanowi jeden element z ostrzem (typ rękojeści: full tang), a dodatkowo drewniana konstrukcja została wzmocniona nitami, by zapewnić jeszcze większą trwałość i stabilność.
Elegancja w każdym szczególe
Noże z kolekcji Elegance EBONY WOOD to wyjątkowe instrumenty, które zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego każdy z nich został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem.
Stal damasceńska i jej właściwości
Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną. Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu zalicza się do stali nierdzewnych i nie ulega korozji.
Noże Kohersen z kolekcji Elegance EBONY WOOD powstają z 67-warstwowej, wysokowęglowej stali damasceńskiej (10Cr15CoMoV) o twardości 60 (+/-1) HRC (w skali Rockwella). Jest to jedna z najlepszych stali nierdzewnych używanych do produkcji noży do użytku profesjonalnego i domowego. Jej skład chemiczny zapewnia wyjątkowe właściwości ostrza, które docenisz w codziennym użytkowaniu.
Szef kuchni Dariusz Baryga poleca
"W moim przypadku noże kuchenne marki KOHERSEN to była miłość od pierwszego cięcia. Pracowałem na ostrzach wielu różnych marek, jednak tylko KOHERSEN w 100% spełnił moje oczekiwania. Zarówno wygląd, jak i funkcjonalność tych noży to prawdziwy majstersztyk. Drewniana rękojeść pewnie leży w dłoni, a nóż nie ślizga się, co zapewnia pewne i precyzyjne cięcia. Po wielu miesiącach intensywnego użytkowania stwierdzam, że mój nóż szefa kuchni jest nadal wybitnie ostry."
Skład stali
- Wysoka zawartość węgla daje wyjątkową twardość, a co za tym idzie trwałość.
- Mangan zwiększa odporność na uszkodzenia.
- Zwiększona ilość chromu i molibden zapobiegają utlenianiu się i rdzewieniu.
- Wanad sprawia, że krawędź klingi pozostaje ostra znacznie dłużej niż w przypadku noży z innej stali nierdzewnej. Poprawia sprężystość stali, dzięki czemu klinga nie pęknie w przypadku jej wygięcia.
zobacz więcej »
- Zachowaj ostrożność – nóż jest ekstremalnie ostry!
- Używaj wyłącznie na deskach drewnianych lub z tworzywa sztucznego.
- Nóż myj wyłącznie ręcznie, nigdy w zmywarce.
- Nie używaj do krojenia bardzo twardych elementów (mrożonek, kości, itp.).
- Ostrz regularnie, by zachować najwyższą funkcjonalność.
- Przechowuj w suchym miejscu.