Zaskocz rodzinę nowoczesnymi daniami wielkanocnymi

Zaskocz rodzinę nowoczesnymi daniami wielkanocnymi

Choć święta wielkanocne mają bardziej refleksyjny charakter niż radosne Boże Narodzenie, to jednak nie sposób odmówić im uroku. Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się nam bowiem z wiosną, niecierpliwie wyczekiwaną po długiej zimie. Nawet jeśli, jak na złość, pogoda nie dopisała i aura za oknem bardziej przypomina zimową niż wiosenną, wiemy jedno: skoro nadeszła już Wielkanoc, to tylko patrzeć, jak nastanie wiosna!

Wielkanoc, jak każdy świąteczny czas, to doskonała okazja do spotkania się z rodziną i przyjaciółmi. W codziennym zabieganiu rzadko możemy sobie pozwolić na to, aby odłożyć na bok obowiązki i spędzić miłe, leniwe chwile z najbliższymi. A skoro nadarza się sposobność, aby zasiąść razem przy świątecznym stole, to z pewnością warto byłoby zastawić ten stół wielkanocnymi pysznościami. Jeśli zastanawiasz się, jak urozmaicić menu na Wielkanoc, spróbujemy podsunąć Ci kilka ciekawych propozycji.

Dania na Wielkanoc — najpierw tradycja

Tradycyjne pomysły na dania wielkanocne w Polsce

Od czegoś trzeba zacząć – zacznijmy więc od tradycji. Jednym z najważniejszych symboli Wielkiej Nocy są jajka; tej potrawy na Wielkanoc nie może więc zabraknąć na świątecznym stole. Możemy je podać na różne sposoby, na przykład przygotowując jajka faszerowane. Wykonanie tej potrawy jest banalnie proste: ugotowane na twardo jajka wystarczy przekroić na pół, a następnie wypełnić pastą z żółtek, majonezu i przypraw. Do pasty możemy dodać drobno pokrojoną ostrym nożem szefa szynkę, konserwową paprykę lub kiszony ogórek. Jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję pasty, warto składniki zblendować ręcznym blenderem lub wielofunkcyjnym robotem kuchennym.

Tradycyjną wielkanocną potrawą jest również żurek. Przygotowuje się go na bazie wywaru warzywnego z marchwi, selera i pietruszki. Do warzyw dodajemy białą kiełbasę, boczek i suszone grzyby, przyprawiamy zielem angielskim, pieprzem i solą oraz dorzucamy liście laurowe. Po 30 minutach gotowania wyciągamy warzywa, kroimy mięso i grzyby, a do wywaru dodajemy zakwas. Na koniec do żurku należy dodać śmietanę, wcześniej pokrojone składniki oraz ugotowane na twardo jajko. Aby ułatwić sobie pracę, do przyrządzenia żurku możemy wykorzystać wielofunkcyjny robot kuchenny z funkcją gotowania.

A co dla miłośników słodyczy? Oczywiście drożdżowa baba wielkanocna! Również tę pyszną babę możesz przygotować za pomocą wielofunkcyjnego robota kuchennego np. Kohersen Mycook. Na początek zmieszaj drożdże, cukier i mleko, a powstały w ten sposób rozczyn pozostaw do wyrośnięcia. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem pudrem i solą, a następnie dodaj do nich rozczyn oraz przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto. W kolejnym kroku dodaj roztopione masło, rodzynki oraz skórkę pomarańczową i cytrynową. Dobrze wyrobione ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy, odstaw do wyrośnięcia, a potem upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotową babę możesz polać lukrem, ozdobić orzechami lub kandyzowanymi owocami.

Wielkanocne potrawy — idzie nowe!

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne dania na Wielkanoc i masz ochotę poeksperymentować z nowymi smakami, poznaj propozycje potraw wielkanocnych nowoczesnych, które zaczerpnęliśmy z naszej kolekcji. Może któraś z nich przypadnie Ci do gustu i na stałe zagości w Twoim świątecznym menu?

Jajka faszerowane z łososiem

Nowoczesne dania wielkanocne – jajka faszerowane z łososiem

Niby to samo, ale inaczej – poznaj odświeżoną wersję tradycyjnego dania wielkanocnego! Zasada przygotowania jest podobna, jak w przypadku znanych nam już jajek faszerowanych. Najpierw w naczyniu głównym wielofunkcyjnego robota kuchennego np. Kohersen Mycook, zmiksuj żółtka jajek ugotowanych na twardo. Powstałą masę z żółtek przełóż do miseczki, a w naczyniu głównym zmiksuj wędzonego łososia i kapary. Wszystkie zmiksowane składniki połącz w jedną masę, dodaje śmietanę, musztardę i koperek; nie zapomnij też o doprawieniu solą i pieprzem do smaku. Gotową masę nałóż do połówek jajek, a do dekoracji użyj gałązek koperku.

Szpinakowe roladki z szynką i serem

Nowoczesne dania wielkanocne – szpinakowe roladki z szynką i serem

Ta lekka, wiosenna przekąska idealnie sprawdzi się jako danie wielkanocne. Wystarczy, że w wielofunkcyjnym robocie kuchennym lub blenderze kielichowym zmiksujesz świeży szpinak i mleko, do których następnie dodasz jajka, wodę, sól i mąkę. Tak przygotowane ciasto szpinakowe odłóż na 15 minut, a w międzyczasie rozpuść na patelni łyżkę masła klarowanego. Wlej masło do ciasta i wymieszaj. Usmaż szpinakowe naleśniki, a gdy będą już gotowe, ułóż na każdym sałatę, plaster szynki i żółtego sera. Naleśniki z nadzieniem zawijaj w rolady i podawaj pokrojone w kawałki. Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło – nasze roladki można bowiem zapiekać w piekarniku.

Pate z wątróbki

Nowoczesne dania wielkanocne – Pate z wątróbki

Oto kolejna zmodyfikowana wersja znanej potrawy na święta wielkanocne – klasyczny pasztet w nowym wydaniu. Nasz pasztet przygotujesz z wątróbek drobiowych, wcześniej dokładnie wymoczonych w mleku. Usmaż wątróbki na patelni, podlewając je brandy lub koniakiem i dodając świeży tymianek. Następnie włóż wątróbki do naczynia głównego wielofunkcyjnego robota kuchennego Kohersen, dodaj podsmażoną cebulkę i dokładnie zmiksuj składniki na gładko. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo żółtka jajek, a na koniec dopraw masę solą i pieprzem. Gotową masę przełóż do formy i piecz w temperaturze 120 stopni. Pate z wątróbki doskonale komponuje się z sosem cebulowym lub konfiturą z cebuli.

Tarta cytrynowa

Nowoczesne danie wielkanocne – Tarta cytrynowa

Jeśli lubisz tarty, ta potrawa wielkanocna będzie w sam raz dla Ciebie! Przygotowanie naszej tarty cytrynowej w wielofunkcyjnym robocie kuchennym z funkcją gotowania, np. Kohersen CY021, jest bardzo proste. Do kielicha robota wsyp przesianą mąkę, cukier, dodaj też jajko, masło i sól, a następnie zagniataj za pomocą łopatki do wyrabiania ciasta. W kolejnym kroku uformuj z ciasta kulkę i po owinięciu folią spożywczą włóż ją do lodówki. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto, umieść na blaszce do tarty i upiecz w piekarniku. Następnie przygotuj z pomocą robota krem z jajek, cukru pudru, soku i skórki z cytryny oraz masła, który wylejesz na upieczony spód. Po schłodzeniu w lodówce Twoja tarta cytrynowa będzie gotowa.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®