Jesienne przetwory – zdrowe alternatywy dla sklepowych słoików

Jesienne przetwory – zdrowe alternatywy dla sklepowych słoików

Marzysz o tym, żeby cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i owoców przez cały rok? W takim razie zrób z nich dżemy, konfitury, kiszonki lub syropy. Własnoręcznie robione przetwory smakują znacznie lepiej niż gotowe produkty ze sklepu. Smakołyki są bogate w składniki odżywcze, dlatego warto włączyć je do swojej diety. W ten sposób zaoszczędzisz też na wydatkach. Skorzystaj z naszych pomysłów na fajne przetwory na zimę!

Przetwory z warzyw na zimę – co warto zrobić?

Warto również wypróbować przepisy na przetwory na słono. W domowej spiżarni powinny znaleźć się sosy, kiszonki, marynaty i pikle. Można je przygotować z kapusty, ogórków, marchewki, cukinii, papryki, kalafiora czy chrzanu. Jak szybko przygotować pyszne przetwory? Przepisy zdecydowanie ułatwią Ci zadanie.

Kiszonki to doskonałe źródło probiotyków, które wspierają mikroflorę jelitową. Dzięki temu wzmacniają one układ odpornościowy. Jeśli szukasz pomysłów na przetwory z warzyw, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Nie musisz ograniczać się do kapusty i ogórków! Do kiszenia idealnie nadaje się papryka, rzodkiewka, pietruszka, dynia, buraki, ziemniaki, czy kukurydza.

Domowe przetwory – garść pomysłów

Kohersen oferuje szeroki wybór noży i akcesoriów kuchennych takich jak garnki, patelnie lub roboty wielofunkcyjne, przy pomocy których przygotujesz swoje ulubione jesienne przetwory takie jak sosy, kiszonki, marynaty i pikle

Zastanawiasz się, jakie przetwory na zimę warto zrobić? Owoce i warzywa najlepiej smakują, gdy są świeżo zebrane. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się nimi w okresie jesienno-zimowym. Jeśli szukasz przepisów na domowe przetwory, zajrzyj na naszego bloga oraz do bazy przepisów. Podpowiadamy, jak zrobić dżem z winogron, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kardamon, sok i skórka z limonki nadadzą mu wyjątkowy smak. Oprócz tego przygotowaliśmy sprawdzone przepisy na jesienne przetwory z jagód, jeżyn, malin i truskawek.

Blender kuchenny zdecydowanie skraca czas potrzebny na przygotowanie przetworów. W sklepie Kohersen znajdują się modele wysokoobrotowe wyposażone w zespół ostrzy i silnik o mocy 1000 W. Prezentowany sprzęt zachęca do kulinarnych eksperymentów.

Domowa spiżarnia – co warto w niej mieć?

Niezależnie od tego, czy co roku robisz jesienne przetwory, czy dopiero zaczynasz przygodę z powidłami i dżemami, potrzebujesz odpowiednich naczyń. Wśród nich znajdują się wysokiej jakości garnki. Zestawy zostały pokryte innowacyjną powłoką Diamond o strukturze plastra miodu, dzięki czemu cechują się wyjątkową odpornością na zarysowania. Dodatkowo umożliwia ona równomierne rozprowadzanie ciepła, tym samym zapobiega przywieraniu owoców podczas ich przygotowywania.

Wśród przetworów na zimę powinien znaleźć się także ocet, który można zrobić z resztek po przygotowaniu dżemów i musów. Nie tylko podkręci smak potraw, lecz także zapobiega marnowaniu żywności w kuchni.

Sezon na przetwory

Jakie przetwory na zimę można zrobić w czerwcu? Sezon na truskawki trwa krótko, dlatego wykorzystajmy go w pełni. Ich wyjątkowy smak i aromat warto zachować w:

  • konfiturach,

  • musach,

  • syropach,

  • dżemach,

  • chipsach.

Chociaż jesień kojarzy się nam głównie ze zbieraniem grzybów, to również idealna pora na przygotowanie smakołyków z cukinii, pomidorów, czy kalafiora. We wrześniu można też zrobić sałatki wielowarzywne i dżem z jabłek, gruszek lub aronii. Z kolei październik to doskonały moment na zrobienie kiszonki z kapusty, marchwi i buraków. Warto również zrobić dżem, nalewkę, syrop, mus i sok z pigwy.

Sałatki wielowarzywne, kiszonki, dżemy oraz musy przygotujesz przy pomocy uniwersalnych noży, garnków oraz patelni Kohersen

Jeśli nie chcesz, żeby coś Cię ominęło, sięgnij po kalendarz przetworów domowych. Dzięki niemu dowiesz się, że w maju warto przygotować sok z rabarbaru i konfiturę z dzikiej róży, w czerwcu – kompot z czereśni, w lipcu – ogórki małosolne, a w sierpniu – przecier pomidorowy, ogórki kiszone i powidła śliwkowe. Listopad to ostatni moment na robienie domowych przetworów. O tej porze roku możemy przygotować smakołyki z jarmużu, cykorii, kalafiora, brukselki, dyni, dzikiej róży i aronii.

Z czego przygotować przetwory na zimę?

Szukasz pomysłów na farsz do naleśników? W tej roli sprawdzą się doskonale domowe przetwory – konfitury, dżemy i powidła. Słodkie nadzienie idealnie współgra ze śmietaną lub lodami, dlatego warto ułożyć je obok na talerzu. Do przygotowania pysznych naleśników potrzebna jest patelnia non stick, która zapobiega przywieraniu ciasta i ułatwia jego obracanie.

Planujesz zrobić przetwory jesienne? W takim razie przydadzą Ci się garnki - zestaw dostępny w naszym sklepie ułatwi Ci przygotowanie dżemów, konfitur, marmolad i powideł. Dzięki nim zyskujesz pewność, że osiągniesz pożądany efekt. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu Kohersen!

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®