Na jakiej patelni zrobisz najlepsze naleśniki?

Na jakiej patelni zrobisz najlepsze naleśniki?

Naleśniki to pyszne danie, choć przez wielu uważane za niezdrowe, z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. Wystarczy jednak postawić na mniej kaloryczne naleśniki białkowe lub umiejętnie dobierać dodatki, aby jedzenie tych przysmaków nie musiało wiązać się z wyrzutami sumienia. W kwestii zdrowia ważne jest również to, na jakiej patelni je smażymy. Dowiedzmy się zatem, jaka jest najlepsza patelnia do naleśników i dlaczego akurat taka.



Najlepsza patelnia do naleśników

W sklepach z wyposażeniem kuchni znajdziemy wiele rodzajów patelni. Niektórzy producenci wprost reklamują niektóre swoje produkty jako idealne do naleśników, ale skąd mieć pewność, czy przygotowywanie na nich tych cienkich placków z mąki, mleka i jajek naprawdę będzie przebiegało sprawnie? Dowiedzmy się zatem, na jakie parametry warto zwrócić uwagę, wybierając dobrą patelnię do naleśników.



Kształt patelni do naleśników

Poszukiwania dobrej patelni warto zacząć od najprostszej kwestii, czyli od porównania ich wyglądu, a konkretniej — kształtu i rozmiaru. Do wyboru mamy naczynia okrągłe lub kwadratowe. Pierwsze z nich pozwalają na przygotowanie tradycyjnej, dobrze znanej wszystkim formy naleśników, które po wypieczeniu możemy zwinąć w rulonik lub w trójkąt. Z kolei patelnie kwadratowe często wykorzystywane są przez lokale gastronomiczne, gdyż naleśniki usmażone w takich naczyniach po podaniu prezentują się bardziej elegancko, a do tego ich kształt jest ułatwieniem w równomiernym rozłożeniu nadzienia.



Mała czy duża patelnia do naleśników?

W tej kwestii zdania są podzielone, ale z reguły większe modele — o średnicy 20-30 cm — lepiej nadają się do przygotowania dużej porcji dla całej rodziny, natomiast mniejsze są odpowiedniejsze dla singli czy osób, które z naleśników czynią sobie jedynie drobną przekąskę. Zaleca się też, aby patelnia do naleśników miała niskie brzegi.





Materiał wykonania patelni do naleśników

Jeżeli dokonaliśmy już wstępnej selekcji pod względem kształtu i rozmiarów, czas na to, aby przyjrzeć się materiałowi wykonania poszczególnych naczyń. W tej kwestii również mamy do przeanalizowania dwa parametry — materiał korpusu i materiał powłoki. Dobra patelnia do naleśników powinna być lekka i poręczna, zwłaszcza wtedy, gdy naszą ulubioną metodą obracania tych placków jest ich podrzucanie. Zaleca się wówczas, aby jej korpus wykonany był z aluminium. Alternatywnie można postawić też na patelnie ze stali nierdzewnej.



Co do powłoki, uznaje się, że najlepsze patelnie do naleśników to te, w których jest ona granitowa lub ceramiczna. Zarówno jedna, jak i druga, skutecznie zapobiega przywieraniu, dzięki czemu do smażenia nie musimy używać dużej ilości tłuszczu, a co za tym idzie — przygotowany posiłek jest zdrowszy. Wspomniane powłoki nie wchodzą też w reakcje z żywnością, dlatego nie musimy obawiać się o toksyczne związki czy niekorzystnie zmieniony smak potraw. Wielu miłośników kuchni na pytanie o to, jaka patelnia do naleśników jest dobra, wymienia też naczynia z powłoką tytanową, podkreślając ich wytrzymałość, bezpieczeństwo dla zdrowia i uniwersalność, gdyż z powodzeniem możemy używać ich do przygotowywania wielu innych dań, zwłaszcza mięsnych.



Dobra patelnia do naleśników — co jeszcze wziąć pod uwagę?

Jeżeli w Twojej kuchni naleśniki będą serwowane naprawdę często lub w dużych ilościach i chcesz maksymalnie ułatwić sobie ich przygotowanie, możliwe, że zainteresują Cię nietypowe modele patelni, które dostępne są w niektórych sklepach. Mowa m.in. o elektrycznej patelni do naleśników, czyli tzw. naleśnikarce. Jest ona ceniona z wielu powodów, przede wszystkim dlatego, że ułatwia przygotowanie równo wypieczonych naleśników i nadaje się do zabrania w podróż, bo jedyne, czego potrzebujemy, aby jej użyć, to dostęp do gniazdka elektrycznego. Smażenie na niej przebiega też dużo szybciej, niż na tradycyjnej patelni.



Inna propozycja to patelnia dwustronna. Jest idealna dla tych, którzy nie lubią stania przy kuchni i kontrolowania, kiedy jest odpowiedni moment, aby przewrócić naleśnik na drugą stronę. Ten sprzęt sam zadba o to, by każdy placek był w takim samym stopniu wypieczony z obydwu stron. Trzeba jednak liczyć się z tym, że zarówno elektryczna, jak i dwustronna patelnia do naleśników to dodatkowy sprzęt, na który musimy znaleźć miejsce w swojej kuchni. W przypadku niewielkiego metrażu może to być problemem.





Jaka patelnia do naleśników?

Jeżeli Twoim celem zakupowym jest dobra patelnia do smażenia naleśników, warto kierować się też renomą producenta. Do grupy sprawdzonych marek z pewnością należy m.in. Kohersen. W jej ofercie znajdziemy dedykowaną patelnię do naleśników KOHERSEN BLACK CUBE 29 cm, która nadaje się na każdy rodzaj kuchenki i może być zmywana w zmywarce. Trójwarstwowa konstrukcja tej patelni zapewnia efektywne przewodzenie ciepła, a co za tym idzie — szybkie smażenie i nagrzewanie. Zaledwie 60 sekund wystarczy, aby osiągnąć temperaturę wynoszącą nawet 200 stopni Celsjusza.



Smażenie w omawianej patelni do naleśników Kohersen wymaga użycia minimalnej ilości tłuszczu. To zasługa nieprzywierającej powłoki, wykonanej według opatentowanej, koreańskiej technologii BLACK CUBE. Cechuje ją także bardzo dobra trwałość, dlatego bez obaw patelnia ta może być używana przez osoby, które wolą obracanie naleśników przy użyciu przyborów kuchennych, nawet tych metalowych. Dzięki wypustkom ze stali nierdzewnej powierzchnia jest zabezpieczona przed zadrapaniem.

Jaka patelnia do naleśników będzie najlepsza? Największe znaczenie ma rodzaj powłoki, z której jest wykonana, gdyż to właśnie od tego zależy, jak wiele oleju lub innego tłuszczu będziemy musieli użyć do smażenia, a także to, czy czyszczenie patelni będzie wymagało szorowania. Istotna jest także budowa korpusu patelni, ponieważ zależy od tego efektywność rozprowadzania ciepła, a więc tempo i równomierność smażenia. Nie zapominajmy też o tym, by patelnia zwyczajnie była poręczna i dobrze prezentowała się w kuchni. Wszystkie te warunki doskonale spełniają patelnie do naleśników marki Kohersen.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®