Jak dbać o garnki i patelnie Kohersen BLACK CUBE, by służyły przez długie lata?

Jak dbać o garnki i patelnie Kohersen BLACK CUBE, by służyły przez długie lata?

Być może nie wszyscy wiedzą, że o dobrą patelnię warto odpowiednio zadbać, by móc przez długi czas korzystać z jej właściwości. Poniżej dowiesz się, co należy zrobić przed pierwszym użyciem garnka czy patelni Kohersen i jak o nie dbać, jak czyścić nieprzywierającą powłokę, a także jak smażyć bez tłuszczu.



Pierwsze użycie garnka lub patelni Kohersen


Przed pierwszym użyciem garnka lub patelni Kohersen BLACK CUBE należy dokładnie umyć naczynie oraz pokrywkę ciepłą wodą z płynem do naczyń, aby usunąć warstwę środków zabezpieczających powierzchnię w procesie produkcji i w transporcie. Przed pierwszym użyciem należy również „przepalić" zakupioną patelnię lub garnek. W tym celu należy podgrzać naczynie na średnim ogniu z łyżeczką tłuszczu (najlepiej roślinnego). Po około dwóch minutach zdjąć naczynie z ognia i umyć. Ta procedura pozwoli na zahartowanie powierzchni naczynia i uodporni ją na zarysowania.



Jak dbać o naczynia Kohersen BLACK CUBE


Właściwe użytkowanie i troska o naczynia Kohersen BLACK CUBE zapewni im długoletnią żywotność, a użytkownikom przyjemność z gotowania i dumę z ich niecodziennego, nienaruszonego wyglądu naczyń. Ważne jest, by przed pierwszym użyciem wykonać wszystkie czynności opisane w instrukcji, po tych działaniach patelnia lub garnek powinny świetnie nam służyć i spełniać swoje funkcje. W trakcie gotowania lub smażenia można z powodzeniem używać również metalowych akcesoriów kuchennych - bez obaw o porysowanie czy uszkodzenie powierzchni.

Każdemu z nas może zdarzyć się jednak „wypadek” w postaci przypalenia potrawy – nie ma na świecie naczynia, które zapobiegałoby takim sytuacjom, gdy na przykład pozostawimy potrawę na zbyt wysokim ogniu lub na zbyt długi czas. W przypadku patelni Kohersen lub garnków Kohersen jednak nie trzeba obawiać się zniszczenia naczynia – przeciwnie, po umyciu patelnia lub garnek będą wyglądały jak nowe!



minimalna ilość tłuszczu czyszczenie patelni Kohersen smażenie w woku Kohersen



Czyszczenie powierzchni nieprzywierającej BLACK CUBE


Wiesz już jaki jest sposób czyszczenia patelni Kohersen w przypadku przypalenia żywności. W codziennym użytkowaniu, naczynia Kohersen BLACK CUBE, dzięki powłoce DIAMOND zabezpieczającej przed zarysowaniem, można myć zarówno twardą, drucianą szczotką do naczyń jak również szorstką stroną gąbki. Można je również bezpiecznie myć w zmywarce. W skrajnych przypadkach w celu usunięcia „kuchennych niewypałów” wystarczy napełnić naczynie wodą i zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu dopóki przypalone resztki nie odejdą od naczynia.



Jak smażyć bez tłuszczu?


Dzięki patelniom Kohersen odkryjesz zalety smażenia na odrobinie tłuszczu, a nawet całkowicie beztłuszczowego. Nie każda patelnia będzie się do tego nadawać. Kluczem jest zarówno odpowiednia powłoka, zapobiegająca przywieraniu żywności, jak również budowa korpusu naczynia. Pamiętajmy o tym, że składniki dzielą się na takie, które same w sobie zwierają tłuszcz i takie, które go nie zawierają. Pierwsze można smażyć beztłuszczowo z zachowaniem odpowiednich nawyków (o czym jeszcze będzie mowa), drugie wymagają choćby lekkiego natłuszczenia patelni. Odrobina oleju dobrej jakości na pewno nie spowoduje, że przygotowywane dania będą ociekały tłuszczem, a skutecznie zapobiegnie przywieraniu.



smażenie steka na patelni kohersen naleśniki na patelni kohersen kuchnia azjatycka



Chcesz smażyć beztłuszczowo? – Zmień nawyki

Aby bezpiecznie i skutecznie smażyć beztłuszczowo należy zrewidować dotychczasowe nawyki i zastąpić je właściwymi. Najważniejszą kwestią jest odpowiednie ustawienie mocy płomienia kuchenki gazowej lub mocy grzewczej na płycie elektrycznej lub indukcyjnej. Nie należy bowiem rozgrzewać patelni na najwyższej mocy, patelnię rozgrzewajmy zawsze na średnim ogniu, a w trakcie gotowania obserwujmy smażoną potrawę, modyfikując temperaturę w zależności od stopnia przyrumienienia. Warto zwrócić uwagę na optymalną częstotliwość mieszania i obracania potraw, aby uniknąć przypalenia. Można również stosować azjatycką technikę „stir-fry”, czyli smażenia na rozgrzanej patelni polegającą na szybkim podrzucaniu i energicznym mieszaniu smażonych składników. Jesteśmy pewni, że stosując się do powyższych wskazówek będziesz cieszyć się swoimi naczyniami Kohersen przez długie lata!

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®