Garnek do gotowania na parze czy parowar? Poznaj ich możliwości

Garnek do gotowania na parze czy parowar? Poznaj ich możliwości

Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów obróbki żywności. Takie posiłki są niskokaloryczne i lekkostrawne, nie wymagają bowiem użycia tłuszczu. Ponadto warzywa zachowują dużą część witamin i minerałów, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Wynika to m.in. z temperatury, której są poddawane. Wynosi ona 110 stopni Celsjusza. Osoby, które chcą sprawdzić, jak smakują ugotowane w ten sposób potrawy, mogą zainwestować w specjalne garnki lub zakupić parowar. Czym różnią się oba produkty i który z nich sprawdzi się lepiej?





Zalety gotowania na parze

Opisywany sposób obróbki żywności jest szczególnie rekomendowany osobom, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy lub walczą z wysokim cholesterolem czy problemami trawiennymi. Potrawy gotowane na parze są znacznie mniej kaloryczne, zwłaszcza jeśli porównamy je do dań smażonych. Są też rekomendowane osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Garnki wielofunkcyjne mogą być też przydatne dla pacjentów, którzy chcą zdrowo się odżywiać i w ten sposób przyspieszyć regenerację organizmu po chorobie – zbilansowana dieta pozwoli odzyskać energię i ułatwi powrót do formy. Gotowanie na parze jest również rekomendowane osobom mającym wrażliwy lub niedojrzały układ pokarmowy. Lekkie potrawy sprawdzą się zatem w przypadku małych dzieci, którym dopiero rozszerzamy dietę.



O jakich zaletach tej metody obróbki żywności warto jeszcze wspomnieć? Jedną z bardziej istotnych jest możliwość szybkiego i praktycznie bezobsługowego przygotowania jedzenia. Wystarczy umyć i pokroić warzywa, przełożyć je do garnka lub parowaru i gotowe – podgrzewająca się woda i para zrobią resztę za nas. W ten sposób można także przyrządzić chude mięso oraz ryby. Naczynia do gotowania na parze, tj. garnki z parownikiem lub specjalne parowary przydadzą się zatem osobom, które chcą gotować zdrowo, ale nie poświęcać na to zbyt wiele czasu. Aby cieszyć się doskonałym smakiem, konieczne jest dodanie aromatycznych przypraw. Doskonałym dodatkiem będą też oleje z pierwszego tłoczenia, które stanowią znakomite źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Spożywane na surowo nie tylko poprawią smak dania, ale jednocześnie wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie.



Warto wspomnieć o jeszcze jednej zalecie, która jest powiązana z oszczędnością czasu. Wszystkie składniki dania możemy ugotować w jednym naczyniu – jest to doskonały sposób na zredukowanie liczby elementów, które trzeba umyć. Ponadto nie musimy martwić się ryzykiem przypalenia dania oraz koniecznością nieustannego pilnowania gotujących się składników. Jeśli chcemy, aby w naszej diecie znajdowało się więcej warzyw, ale nie wiemy, jak je przyrządzić, gotowanie na parze jest jedną z najlepszych metod.





Garnek do gotowania na parze – dlaczego warto zdecydować się na to naczynie?

Osoby, które chcą zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem i opisywanym sposobem gotowania, stoją przed dylematem związanym z zakupem naczynia. Do wyboru są garnki do gotowania na parze z parownikiem (steamerem) oraz parowary. Każdy z nich ma swoje zalety oraz wady. Na początek przyjrzyjmy się jakie możliwości zapewnia garnek.

  • Takie naczynia składają się z kilku elementów – garnka, minimum jednego wkładu do gotowania na parze, czyli parownika oraz pokrywki. Wkład przypomina swoim wyglądem sitko, ma jednak większe otwory, poprzez które przedostaje się para.
  • Garnki mają wiele zalet. Przede wszystkim działają na wszystkich kuchenkach i nie wymagają podłączenia do prądu jak w przypadku parowaru. Po wyjęciu wkładu zyskujemy zwykłe naczynie, które można wykorzystać do przyrządzania posiłków innymi metodami obróbki.
  • Minusem jest konieczność samodzielnego kontrolowania procesu gotowania. Trzeba zatem co jakiś czas sprawdzać, czy składniki są już odpowiednio miękkie.



Na rynku można znaleźć garnki za kilkadziesiąt złotych oraz droższe egzemplarze kosztujące kilkaset. Te drugie są zazwyczaj pokryte specjalną powłoką nieprzywierającą, odporną na ścieranie. Powłoka nieprzywierająca sprawia, że w przypadku, gdy akcesorium będzie wykorzystywane np. do smażenia, wymagana jest minimalna ilość tłuszczu. Dzięki temu naczynie znakomicie sprawdzi się również duszenia. Wysokiej jakości garnki można wykorzystywać nawet w piekarniku. Zapewniają one efektywne i równomierne rozprowadzanie ciepła. Najlepiej sprawdzają się modele wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ są znane ze swojej wytrzymałości oraz odporności na uszkodzenia. Ponadto można bez trudu utrzymać je w czystości. Takie garnki do gotowania na parze posłużą nam zatem przez długie lata.

Materiał jest też odporny na zarysowania. Stal długo utrzymuje temperaturę i nie chłonie zapachów. Same naczynia są dość lekkie, dlatego przenoszenie garnka z jedzeniem nie powinno sprawiać problemu.





Czy warto zdecydować się na parowar?

Alternatywą dla garnka jest parowar lub urządzenie do gotowania na parze. Takie urządzenie wymaga do działania podłączenia do prądu. Zyskujemy jednak możliwość ustawienia go w dowolnym miejscu, np. na blacie kuchennym. Parowary składają się zazwyczaj z kilku pięter, co oznacza, że możemy zmieścić w nich naprawdę wiele warzyw i innych składników – opisywany sprzęt pozwala zatem na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. Parowar ma także dodatkowe funkcje. Jedną z najbardziej przydatnych jest timer. Dzięki niemu nie musimy samodzielnie sprawdzać, czy jedzenie jest już gotowe. Wystarczy nastawić czas, np. na 15 minut. Po ich upłynięciu urządzenia samo się wyłączy, sygnalizując dźwiękiem, że gotowanie się zakończyło.

Przydatną opcją są też gotowe programy. Wybierając określony z nich, nie musimy zastanawiać się nad czasem gotowania, ponieważ jest on z góry przypisany do konkretnego składnika, np. kurczaka. Inne funkcje, z którymi można się spotkać to m.in. opóźniony start lub podtrzymywanie ciepła. Jakie są minusy urządzenia? Niestety zajmuje ono dość dużo miejsca i poza gotowaniem na parze nie wykorzystamy go już w żaden inny sposób – pod tym względem dużo lepiej wypadają garnki lub roboty gotujące, które często w zestawie mają dwu- lub trzypoziomowe naczynia i akcesoria do gotowania na parze. Na zakup parowaru mogą jednak zdecydować się osoby, które preferują nowoczesne rozwiązania i często przyrządzają dania na parze dla całej rodziny. Takie sprzęty są też wyposażone w dodatkowe akcesoria, np. pojemniki na ryż czy tacki na ryby. Niezależnie od tego, jakie rozwiązanie wybierzemy, opisywany sposób obróbki z pewnością wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®