Wysmaż coś pysznego – porady dotyczące zdrowego i oszczędnego smażenia

Wysmaż coś pysznego – porady dotyczące zdrowego i oszczędnego smażenia

Jak przebiega proces smażenia?


Każda gotująca osoba wie, że dzięki procesowi smażenia można wydobyć ze składników niepowtarzalny smak i aromat, zamieniając je w wyśmienite danie. Jednak mało kto zastanawia się nad tym, czym w zasadzie jest smażenie i jak przebiega jego proces. Smażeniem nazywamy obróbkę termiczną żywności, która polega na ogrzewaniu jej do wysokiej temperatury (ok. 150-250°C), a składnikom zazwyczaj towarzyszy odpowiednia ilość rozgrzanego tłuszczu. Podczas smażenia, pod wpływem wysokiej temperatury, szybciej zachodzi reakcja Maillarda, będąca „sprawcą” brązowienia smażonej żywności oraz nadania jej specyficznego smaku i aromatu. Polega ona na serii reakcji chemicznych, występujących jednocześnie, zachodzących pomiędzy cukrami prostymi, a aminokwasami.



przecier przetwory obiadki dla dzieci domowy chleb pozostalosci resztki z obiadu



Czy zdrowe smażenie jest możliwe?


Nie jest tajemnicą, że smażenie jest jedną z najbardziej niezdrowych metod obróbki termicznej jedzenia. Podczas tego procesu, pod wpływem wysokiej temperatury powstają toksyczne dla naszych organizmów związki, takie jak izomery trans, wolne rodniki czy nadtlenki. Żywność traci swoje wartości odżywcze, obniża się także ich przyswajalność oraz strawność, a zawarte w niej witaminy po prostu się utleniają. Reakcje te postępują wraz z czasem smażenia – im dłużej smażymy tym mniej zdrowa będzie przygotowywana potrawa. Jednak temperatura nie może być również zbyt niska – w takim przypadku smażone potrawy będą chłonąć tłuszcz, zwiększając ich kaloryczność i zmniejszając strawność.


Jak więc smażyć, by zminimalizować szkodliwe efekty tego sposobu przygotywania potraw? Czy zdrowe smażenie w ogóle jest możliwe? Kluczowe znaczenie ma naczynie w którym smażymy – więcej o wyborze odpowiedniej patelni nieprzywierającej przeczytacie w kolejnym akapicie. Poza doborem najlepszej patelni, należy unikać dużych ilości tłuszczu oraz możliwie jak najbardziej skracać czas smażenia. Zasadą tą kierują się bez wątpienia mistrzowie kuchni azjatyckiej, przyrządzając dania metodą stir-fry. Polega ona na krótkotrwałym smażeniu na małej ilości bardzo mocno rozgrzanego oleju. Smażąc przy wykorzystaniu tej techniki należy pamiętać o doborze odpowiedniego rodzaju oleju – takiego, który nie spali się pomimo wysokiej temperatury (np. olej arachidowy, sojowy, ryżowy czy olej z orzechów ziemnych).



przecier przetwory obiadki dla dzieci domowy chleb pozostalosci resztki z obiadu


Jak wybrać najlepszą patelnię?


Jeśli kuchnia to Twój żywioł i często podejmujesz prawdziwe, kulinarne wyzwania, takie jak na przykład smażenie steka – w takim wypadku zdecydowanie warto zaopatrzyć się w najlepszą patelnię. Tym sposobem ułatwisz sobie kuchenne zadania – gotowanie na dobrym sprzęcie to sama przyjemność! Dodatkowo, patelnia nieprzywierająca wykonana z dobrych gatunkowo materiałów, zapobiega przenikaniu szkodliwych substancji do pożywienia – dbasz więc także o zdrowie swoje i swoich bliskich.



Patelnia nieprzywierająca


Cechy dobrej patelni to przede wszystkim nieprzywieralność, szybkie nagrzewanie i dobre rozprowadzanie ciepła na powierzchni naczynia. Typowa patelnia nieprzywierająca (non-stick) nie sprawdzą się jednak do potraw wymagających bardzo wysokich temperatur – szybko bowiem ich powłoka ulegnie zniszczeniu i straci swoje właściwości nieprzywieralności. Inaczej jest z patelniami Kohersen. Ich trzywarstwowa budowa zapewnia wyjątkową trwałość i odporność na uszkodzenia. Można w nich przyrządzać potrawy nawet w piekarniku, w temperaturze do 260°C.



Czy dzięki dobrej patelni można oszczędzić?


Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się patelni szybciej przygotowujemy posiłki, oszczędzamy energię i ograniczamy wydatki. Same plusy! Jednak z jakiego materiału powinna być najlepsza patelnia szybko nagrzewająca się? Najważniejsze są właściwości danego tworzywa w kwestii przewodności cieplnej. Najlepiej przewodzi miedź, nieco gorzej aluminium, najgorzej zaś stal nierdzewna. Dobrej jakości patelnia miedziana to bardzo duży wydatek - jeśli nie chcemy wydawać majątku na patelnię, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup patelni stalowej z aluminiową wkładką. Garnki i patelnie Kohersen® posiadają hybrydową konstrukcję TRI-PLY: stal nierdzewna - aluminium - stal nierdzewna. Ogromną zaletą takiej konstrukcji jest doskonałe, niezwykle efektywne przewodzenie i utrzymanie ciepła podczas gotowania. Dzięki temu powierzchnia osiąga pożądaną temperaturę w bardzo krótkim czasie (60 s do 200°C), nagrzewając się najszybciej spośród przetestowanych patelni popularnych marek.* Podtrzymanie ciepła podczas gotowania wymaga również niższych nakładów energetycznych. Hybrydowa, wielowarstwowa konstrukcja patelni zapewnia najbardziej efektywne przewodnictwo ciepła.

najszybsze nagrzewanie naczynia Kohersen



* Badania zostały przeprowadzone przez Instytut Tüv Rheinland (nr 26634888/2022). Przetestowano 5 różnych patelni: w tym o korpusie ze stali aluminium oraz o budowie hybrydowej (wielowarstwowej), z różnymi powłokami: ceramiczną, emaliowaną oraz PTFE, mierząc punktowo wzrost temperatury do momentu osiągnięcia 200°C.

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®