Chłodnik ogórkowy


4 porcje 40 min + 120-180 min

Orzeźwiająca zupa na cieplejsze dni - chłodnik w wersji ogórkowej to pomysł na lekki letni posiłek.

Pobierz przepis

Składniki

  • 4 sztuki długich ogórków
  • 4 sztuki kiszonych ogórków z zalewy + 50 ml kiszonej zalewy z ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml kefiru lub maślanki
  • ½ łyżeczki cukru
  • drobno posiekany pęczek koperku
  • posiekana, świeża mięta
  • opcjonalnie: sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Ogórki i czosnek rozdrobnić w robocie - 15 sekund, prędkość 4-5.
  2. Ogórki przełożyć do innego naczynia i posolić. Pozostawić na pół godziny i odlać z nadmiaru soku z ogórków.
  3. W robocie wymieszać - zalewę z kiszonych ogórków, kefir lub maślankę, cukier, drobno posiekany koperek i posiekaną miętę - czas 30 sekund, prędkość 2.
  4. Wymieszaną całość połączyć z ogórkami i schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®