Placuszki marchewkowe


4 porcje 25 min.

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Pomysł na danie dla dzieci,

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g marchewki (obrane i grubo pokrojone)
  • 1 obrana cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej (dla wersji bezglutenowej - mielone siemię lniane)
  • sól, świeżo mielony pieprz, świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: tarty parmezan lub koperek

Przygotowanie

  1. Przy użyciu robota do sałatek i deserów zetrzyj marchewkę i cebulę. Wkładka nr 3 lub 4.
  2. Przełóż rozdrobnione warzywa do innego naczynia, posól i pozostaw na 15 minut, a następnie odsącz z nadmiaru wody przed smażeniem.
  3. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszać na dość jednolitą masę.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem (olej lub oliwa do smażenia) smaż placki (1,5 łyżki stołowej) z każdej strony po 1 minucie, aż będą rumiane.
  5. Gotowe placki posyp startym parmezanem lub koperkiem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®