Profesjonalny nóż kuchenny vs tani nóż kuchenny

Profesjonalny nóż kuchenny vs tani nóż kuchenny

Jeśli zastanawiasz się, czy kupić profesjonalne noże kuchenne, ten artykuł jest dla Ciebie. Jeśli różnice w cenach noży są dla Ciebie zagadką, ten artykuł wiele wyjaśni. Jeśli chcesz mieć w domu najlepszy nóż kuchenny dostępny na rynku, zapraszamy do przeczytania artykułu. Odpowiadamy w nim na wiele pytań i dostarczamy ważnych wskazówek. Nóż kuchenny to narzędzie, którego używamy codziennie po wielekroć - warto zatem wybrać mądrze, by służył jak najdłużej.

 



Rodzaje noży kuchennych – materiał

Najprościej rzecz ujmując, nóż składa się z ostrza i rękojeści. Każdy z tych elementów można wykonać z różnych materiałów. To, z jakich materiałów został wykonany nóż kuchenny, będzie miało wpływ na jego walory użytkowe, trwałość i wygląd.


Ostrze noża jest zwykle stalowe, ale coraz częściej spotyka się również ceramiczne noże kuchenne. Najtwardsze ostrze wykonane jest z hartowanej stali. Jeśli w swoim składzie posiada pierwiastki zapobiegające korozji, zyskuje właściwości nierdzewne.

Nóż ze stali nierdzewnej hartowanej jest nie tylko najtwardszy, ze względu na wysoką zawartość węgla, ale także najdłużej zachowuje doskonały stan i wygląd. Nóż ze stali węglowej jest pozbawiony tej właściwości. Taka stal jest bardziej plastyczna i dzięki temu łatwiejsza w ostrzeniu, jednakże powierzchnia szybciej ulega rdzewieniu.

Materiały wykorzystywane do tworzenia rękojeści to przede wszystkim tworzywo sztuczne, drewno różnego typu: hebanowe, oliwne, różane, buk, orzech, wiśnia i wiele innych, a także metal. Możliwe jest również połączenie różnych materiałów. Niektóre rękojeści mają metalowy rdzeń stanowiący jedną całość z ostrzem (full tang), przy innych stosuje się metalowe nity wzmacniające konstrukcje, natomiast obudowę stanowi drewno lub tworzywo sztuczne.



Rodzaje noży kuchennych – zastosowanie

Ze względu na długość, kształt ostrza i wykończenie krawędzi wyróżniamy różne rodzaje noży kuchennych, które służą różnym celom.



Nóż do warzyw

Posiada krótkie ostrze, które służy do obierania ze skórki, łupiny, skrobania, krojenia warzyw, owoców i korzeni lub precyzyjnego wykonywania elementów ozdobnych ze składników spożywczych.



Nóż uniwersalny

Ma ostrze średniej długości i wszechstronne zastosowanie. Można nim wykonywać zarówno wstępne porcjowanie, jak i używać do krojenia mięs, ryb, warzyw i owoców.



Nóż szefa kuchni

To nóż uniwersalny o długim i szerokim ostrzu o licznych zastosowaniach. Pozwala na wygodne szatkowanie, siekanie, krojenie na plastry, krojenie w kostkę, porcjowanie mięsa, ryb, dużych warzyw i owoców.



Nóż do trybowania

Inaczej nóż do filetowania, to specjalistyczne narzędzie o wydłużonym wąskim i elastycznym ostrzu, za pomocą którego precyzyjnie oddzielimy skórę, ości lub kości od mięsa.



Nóż do chleba

Posiada ząbkowaną krawędź ostrza, aby łatwiej kroić pieczywo, a nawet porcjować ciasta, babki i torty.



Nóż santoku

Ma wiele zastosowań, służy w szczególności do precyzyjnych prac w kuchni, drobnego siekania i krojenia na małe kawałki. Posiada wyżłobienia wzdłuż krawędzi ostrza, dzięki czemu krojone składniki nie przywierają. Używany podczas przygotowania sushi.



Tasak 

Służy do krojenia, siekania i rozdrabniania dużych porcji mięs, ryb oraz dużych warzyw i owoców.



Jakie ostrze wybrać?

noz_ze_stali_nierdzewnej



Kierując się wiedzą zarówno odnośnie do rodzajów materiałów, jak i różnych zastosowań, możemy skłonić się do następujących wniosków. Jeśli chcemy kupić nóż, który posłuży nam na długie lata i zachowa swoje właściwości na długi czas, to wybieramy noże kuchenne ze stali nierdzewnej. Mają najlepszą odporność na uszkodzenia, wolniej ulegają stępieniu czy korozji.



Stal nierdzewna stali nierdzewnej nierówna warto zatem zwrócić uwagę na oznaczenie stali, a co za tym idzie sprawdzić jej skład chemiczny. Najtwardsze stale (pomiędzy 60 a 67 HRC w skali Rockwella) posiadają dużą zawartość węgla, dlatego nazywa się je wysokowęglowymi. Stal wysokowęglowa jest najcenniejszym tworzywem wykorzystywanym do produkcji noży kuchennych.



Warto zwrócić również uwagę na dodatek innych pierwiastków takich jak wanad i manganu czy chromu i molibden. Pierwsza grupa, wanad i mangan, poprawia odporność stali na uszkodzenia i sprawia, ze pozostaje dłużej ostra. Druga, chrom i molibden, mają właściwości antykorozyjne.



Ostrze może posiadać budowę warstwową. Przedstawicielem takiej stali jest stal damasceńska, której piękny i charakterystyczny wzór powstaje w procesie szlifowania i „wydobywania” licznych warstw odchodzących falami od krawędzi. Nóż ze stali damasceńskiej posiada zatem nie tylko wszystkie najlepsze cechy stali wysokowęglowej, ale również prezentuje się wyjątkowo pięknie.



Co do kształtu ostrza, jego długości, szerokości czy grubości należy kierować się swoimi preferencjami oraz celem, jakiemu nóż będzie służyć. Przedstawiona powyżej charakterystyka typów ostrzy z pewnością będzie pomocna w tym celu.



Jaką rękojeść wybrać?

rekojesc_noze



Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, czy rękojeść dobrze leży w dłoni, czy ma ergonomiczny kształt, co przekłada się na komfort użytkowania. Jeśli długo pracujemy z nożem, ważne by dłoń nie męczyła się i nie powstawały odciski czy otarcia.



Dobór odpowiedniego materiału ma ogromne znaczenie dla komfortu, ale równie trwałości. Dobrym wyborem jest nóż z drewnianą rękojeścią. Dobrze wypolerowana drewniana rękojeść jest gładka i przyjemna w dotyku.



Dobre, twarde drewno nie pęka, a właściwa konserwacja zapewnia, że będzie odporny na czynniki zewnętrzne, takie jak wilgoć, i zachowa swoje walory estetyczne na długo. Na rynku znajdują się również rękojeści ze sklejki imitującej drewno lub z syntetycznych kompozytów (np. pakka), trzeba zatem zwrócić uwagę, z czym mamy do czynienia.



Ostatnim elementem jest sama konstrukcja rękojeści i jej połączenie z ostrzem. Ostrze może stanowić jeden element z rdzeniem rękojeści (typ full tang) lub być osadzone w niej – ważne, by połączenie było solidne.



Szukasz dobrego noża? Szukaj profesjonalnej oferty!

noz_kohersen_w_opakowaniu

Jeśli liczba ofert na rynku jest przytłaczająca, warto zwrócić uwagę na te, które oferują najwięcej informacji. Szczegółowe parametry dla ostrza i rękojeści to podstawa. Dokładne informacje o stali są niezbędne do oceny. Dodatkowym atutem będą wskazówki co do ostrzenia i pielęgnacji noży.



Noże Kohersen Professional OLIVE WOODElegance EBONY WOOD to dwie wyselekcjonowane kolekcje profesjonalnych, luksusowych narzędzi do pracy w kuchni, które docenią zawodowi kucharze, znawcy tej kategorii, a także wszyscy, którzy cenią komfort przygotowywania posiłków w najpiękniejszej oprawie estetycznej. Noże Kohersen, oddając się w Twoje ręce, zachwycają swoim wykonaniem i funkcjonalnością. 

 

 

Komentarze

Temat *

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie *

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®