Jeśli patelnia, to wyłącznie taka… (cz. 2)

Jesteś miłośnikiem krwistego steka, a może wolisz lekko podsmażane warzywa? Co powiesz na omlet? Każdą historię kulinarną stworzysz za pomocą jednej patelni, ot małą historyjkę, ale nie prawdziwe arcydzieło! Pomożemy Ci znaleźć i wybrać mistrzowskie narzędzia, dopasować odpowiednią patelnię do Twojej ręki i gustu. I kuchenki. Poprzednim razem przedstawiłam różnego rodzaju materiały służące do produkcji patelni, dziś zdradzę, dlaczego kształt ma znaczenie i jak się ma patelnia do kuchenki, na której gotujesz.

KSZTAŁT MA ZNACZENIE

Wiesz już, jakie zalety i wady posiadają różne tworzywa. Mamy jeszcze przed sobą wybór kształtu naczynia. Z jakich elementów składa się patelnia, każdy widzi. Wyprofilowany korpus z uchwytem. A diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach… Jak wybrać zatem tę właściwą? Odpowiedz sobie na pytanie: co chcesz dziś ugotować. Najbardziej uniwersalna patelnia posłuży nam, na upartego, do prawie wszystkiego. Ot, taki „studencki” niezbędnik. Mięso usmażysz, ziemniaki ugotujesz, słoik odgrzejesz i jeszcze zjesz bez przekładania na talerz, bo po co dwa naczynia brudzić.
Ale skoro już tu jesteś to oznacza, że uskuteczniasz lub chociaż marzysz o większym wyrafinowaniu. I tak jeśli lubisz kuchnię azjatycką, sięgnij po woka, który dzięki wysokim ściankom zwężającym się ku dołowi nadaje się do szybkiego smażenia, nawet na niewielkiej ilości oleju, gdyż świetnie przewodzi ciepło. Do przygotowania naleśników i omletów służy patelnia z niskimi brzegami, która umożliwia również wyćwiczenie się w kuchennej żonglerce. Ci którzy preferują smażenie bez dodatku tłuszczu skorzystają z patelni grillowej ze specjalnymi wyżłobieniami, idealnej do steków i burgerów. Ciekawą propozycją jest patelnia saute – idealna do sosów, kremów, duszenia, smażenia zarówno przy użyciu niewielkich, jak i obfitej ilości tłuszczu – nieskończoność możliwości i temat na inne, obszerne opracowanie. Kolejnym smaczkiem są patelnie o fantazyjnie wyprofilowanych dnach np. do przyrządzania jajek – każdego osobno w odseparowanej foremce. Istnieją również patelnie o owalnym kształcie do przygotowania ryb, kto by pomyślał…

WALKA O OGIEŃ? NIEKONIECZNIE…

Panowanie wesołego, niebieskiego płomienia w naszych kuchniach powoli chyli się ku upadkowi. Tradycyjne, gazowe kuchenki zostają wypierane przez lśniące, gładkie powierzchnie grzewcze: elektryczne i indukcyjne. O ile palniki gazowe i elektryczne nie stanowią przeszkody dla kulinarnych zapędów, o tyle kuchenka indukcyjna wymaga specjalnych naczyń. Jeśli korzystasz z indukcji, wtenczas poszukuj patelni wykonanych z materiałów ferromagnetycznych, z płaskim, równym dnem, nieco większym od średnicy palnika. Zwróć uwagę, czy na opakowaniu znajduje się symbol sprężynki potwierdzający kompatybilność z tego typu płytami.
Sądzę, że mimo szczerych chęci i tak nie wyczerpałam spektrum możliwości. Myślę jednak, że na tym poprzestaniemy, bo wszystko co w nadmiarze, nie jest wskazane. Jeśli znacie jeszcze jakieś patelnie - wynalazki, koniecznie dajcie znać. Pozostaje mi zachęcić Was do eksperymentowania i rozpoznania tematu. Jeśli potrzebujecie jakiś wskazówek, piszcie do nas na naszych portalach społecznościowych. Z przyjemnością odpisze, doradzę, podpowiem.

Komentarze

Temat

Imię / nick *

Twoja opinia o produkcie

Security code
Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®