Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Gulasz wołowy z upiornym puree ziemniaczanym
4 porcje 1 godzina 45 minut
Ciekawy pomysł na danie z upiornym akcentem
Pobierz przepis
Składniki
- Tłuczone ziemniaki
- 900 g mącznych ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę (ok. 1,5 cm)
- 340 ml mleka
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 30 g solonego masła
- Gulasz wołowy
- 850 g steku z rostbefu, bez ścięgien, pokrojonego w kostkę (ok. 2,5 cm)
- 30 g sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 110 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 80 g marchwi, pokrojonej w 1 cm kawałki (ok. 2 duże marchewki)
- 80 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki (ok. 2 łodygi)
- 80 g pietruszki, pokrojonego w 1 cm kawałki (ok. 2 małe pasternaki)
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 kostka rosołowa (rozpuszczona w 500 ml wody)
- 350 ml wody
- 110 g mrożonego groszku, plus 12 szt. do przygotowania oczu duchów
- 110 g mrożonych ziaren kukurydzy
- 110 g świeżych pieczarek, pokrojonych w plasterki lub kostkę
Przygotowanie
- Zamocuj mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
- "W kielichu do gotowania umieść 900 g ziemniaków, 340 ml mleka i 1 łyżeczkę soli. "
- Ugotuj.
- Dodaj 30 g solonego masła.
- Wymieszaj.
- Przełóż do miski, odstaw na bok i trzymaj w cieple. Oczyść kielich do gotowania.
- Dodaj do miski 850 g steku z duszenia, 30 g sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj i odstaw na bok.
- Umieść w kielichu do gotowania 110 g cebuli, 2 ząbki czosnku i 30 g oliwy z oliwek.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
- Smaż (saute).
- Dodaj przygotowane mięso, marchew (80 g), seler (80 g) i pietruszkę (80 g).
- Ugotuj.
- Dodaj 2 łyżki zwykłej mąki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 rozpuszczoną w 500 ml wody kostkę rosołową i 350 ml wody.
- Ugotuj.
- Dodaj groszek (110 g), kukurydzę (110 g) i pieczarki (110 g).
- Ugotuj.
- Gotowe do podania! Smacznego!