Gulasz wołowy z upiornym puree ziemniaczanym


4 porcje 1 godzina 45 minut

Ciekawy pomysł na danie z upiornym akcentem

Pobierz przepis

Składniki

  • Tłuczone ziemniaki
  • 900 g mącznych ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę (ok. 1,5 cm)
  • 340 ml mleka
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 30 g solonego masła
  • Gulasz wołowy
  • 850 g steku z rostbefu, bez ścięgien, pokrojonego w kostkę (ok. 2,5 cm)
  • 30 g sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 110 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 80 g marchwi, pokrojonej w 1 cm kawałki (ok. 2 duże marchewki)
  • 80 g selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki (ok. 2 łodygi)
  • 80 g pietruszki, pokrojonego w 1 cm kawałki (ok. 2 małe pasternaki)
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa (rozpuszczona w 500 ml wody)
  • 350 ml wody
  • 110 g mrożonego groszku, plus 12 szt. do przygotowania oczu duchów
  • 110 g mrożonych ziaren kukurydzy
  • 110 g świeżych pieczarek, pokrojonych w plasterki lub kostkę

Przygotowanie

  1. Zamocuj mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
  2. "W kielichu do gotowania umieść 900 g ziemniaków, 340 ml mleka i 1 łyżeczkę soli. "
  3. Ugotuj.
  4. Dodaj 30 g solonego masła.
  5. Wymieszaj.
  6. Przełóż do miski, odstaw na bok i trzymaj w cieple. Oczyść kielich do gotowania.
  7. Dodaj do miski 850 g steku z duszenia, 30 g sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj i odstaw na bok.
  8. Umieść w kielichu do gotowania 110 g cebuli, 2 ząbki czosnku i 30 g oliwy z oliwek.
  9. Posiekaj.
  10. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  11. Smaż (saute).
  12. Dodaj przygotowane mięso, marchew (80 g), seler (80 g) i pietruszkę (80 g).
  13. Ugotuj.
  14. Dodaj 2 łyżki zwykłej mąki, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 rozpuszczoną w 500 ml wody kostkę rosołową i 350 ml wody.
  15. Ugotuj.
  16. Dodaj groszek (110 g), kukurydzę (110 g) i pieczarki (110 g).
  17. Ugotuj.
  18. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®