Suflety serowe


4 porcje 30 minut

Serowa przekąska na mleku i śmietance

Pobierz przepis

Składniki

  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus odrobinę do posmarowania
  • 60 g mąki, plus dodatkowa ilość do posypania
  • 150 g sera Gruyère, pokrojonego na kawałki
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 100 g śmietanki, min. 30% tłuszczu

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Natłuść i oprósz mąką 6 ceramicznych foremek (ok. Ø 8 cm, wysokość 4,5 cm) i odstaw na bok.
  3. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  4. Umieść 150 g sera Gruyère w kielichu do gotowania.
  5. Posiekaj.
  6. Przełóż do miski i odstaw.
  7. W kielichu do gotowania umieść 4 jajka, 60 g mąki, 300 ml mleka, 50 g masła, ½ łyżeczki soli i 1 szczyptę mielonego czarnego pieprzu.
  8. Ugotuj.
  9. Dodaj 100 g śmietanki i starty ser Gruyère.
  10. Zmiksuj.
  11. Przełóż do przygotowanych foremek i piecz przez 20-25 minut (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  12. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®