Focaccia


4 porcje 2 godziny

Przekąska kuchni włoskiej

Pobierz przepis

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 300 ml wody, ciepłej, dodatkowa ilość do podlewania
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 30 pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • 2 łyżki świeżych liści rozmarynu, posiekanych
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej

Przygotowanie

  1. Lekko naoliw dużą miskę i duży kawałek folii spożywczej, a następnie odstaw na bok.
  2. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  3. Umieść w kielichu do gotowania 500 g mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży instant, 30 g oliwy z oliwek, 300 ml wody i 1 łyżeczkę drobnej soli.
  4. Wyrabiaj ciasto.
  5. Przełóż ciasto do naoliwionej miski, przykryj przygotowaną folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-2 godziny).
  6. Pod koniec czasu wyrastania posmaruj olejem dużą blachę do pieczenia i odstaw na bok.
  7. Rozłóż ciasto na przygotowanej blasze za pomocą naoliwionej szpatułki i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  9. Używając naoliwionych opuszków palców, zrób wgłębienia na całym wyrośniętym cieście i wciśnij w nie połówki pomidorów przeciętą stroną do góry. Posyp równomiernie igiełkami rozmarynu, grubą solą i dodatkową wodą, a następnie skrop oliwą z oliwek.
  10. Włóż ciasto do piekarnika i piecz 20 minut (czas pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).
  11. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®