Zupa krem z pieczonej papryki


3 porcje 1 godz 30 min

Aromatyczna i pyszna zupa krem która doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Podawać ją można z kleksem śmietany, serka mascarpone czy ricotty. A do tego idealnie pasuje groszek ptysiowy, grzanki czy grillowany,, chrupiący bekon.

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • kawałek jasnej części pora
  • 1 ziemniak
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chili
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Papryki w całości włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 45 minut, co jakiś czas obracając warzywa na druga stronę. Po upieczeniu delikatnie paprykę ostudzić, następnie usunąć pestki i skórkę. Paprykę przełożyć do kielicha blendera.
  2. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć ją razem z ząbkiem czosnku.
  3. Zawartość patelni przełożyć do papryki, dodać wszystkie pozostałe składniki (ziemniak obrany i pokrojony w kostkę). Założyć pokrywę. Ustawić opcję Heating- czas 30 minut, temperatura na 3 poziomie.
  4. Następnie po ugotowaniu ustawić manualnie prędkość 4, czas 1 minuta.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®