Curry z kalafiorem


4 porcje 60 min

Wegetariańska wersja tradycyjnego curry. Kalafior w roli głównej!

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 kalafior + drobno posiekane liście kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • drobno pokrojony w słupki – mały kawałek imbiru ( około 5 cm )
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 300 ml bulionu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka miodu
  • sok z 1 limonki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • olej do smażenia
  • puszka ugotowanej ciecierzycy z zalewy

Przygotowanie

  1. Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować w naczyniu głównym robota - 10 sekund, prędkość 5. Przełożyć do innego naczynia. Liście kalafiora posiekać.
  2. Cebulę i czosnek rozdrobnić - 5 sekund, prędkość 5-6.
  3. Wlać 2 łyżki oleju, dodać imbir, pastę curry i włączyć parametry - 120 stopni, 5 minut, prędkość 1.
  4. Dodać ryż z kalafiora, koncentrat pomidorowy, wlać bulion, sok z limonki i całość zagotować - 20 minut, 110 stopni, prędkość 1-2.
  5. Dodać mleko kokosowe, miód i mieloną kolendrę. Ponownie zagotować - 10 minut, 120 stopni, prędkość 1-2.
  6. Gorące curry przełożyć do garnka, wymieszać z ciecierzycą z puszki (podawać z ryżem). Curry można przechowywać do 3 dni. Jest idealnym rozwiązaniem na szybki lunch lub obiad w wersji wegetariańskiej.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®