Placki ziemniaczane


6+ porcje 40 min

My powiemy Ci jak zrobić bazę, a Ty wymyśl z czym podasz. Placki ziemniaczane, na słodko czy na słono, to zawsze dobry pomysł na obiad i na przekąskę.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę - 10 sekund, prędkość 5-6. Cebulę przełożyć do innego naczynia.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na trzy porcje. Każdą zetrzeć w robocie - 10 sekund, prędkość 6.
  3. Starte ziemniaki przełożyć na drobne sito, podstawić inne naczynie i pozostawić starte ziemniaki przez pół godziny, aby pozbyły się nadmiaru płynu.
  4. Odsączyć, posolić i dodać ziemniaki do startej cebuli. Dodać mąkę i całość porządnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć porcję startych ziemniaków na złoty kolor z każdej strony.
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami (idealnie smakują z kwaśną śmietaną, koperkiem i wędzonym pstrągiem).

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®