Focaccia z czerwoną cebulą i suszonym tymiankiem


6+ porcje 4h 30 min

...czyli pizza w wydaniu minimalistycznym. Z typowego ciasta na pizzę wyczaruj pyszną przekąskę z dodatkiem cebuli i ziół. Proste i smaczne!

Pobierz przepis

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml przegotowanej wody
  • oraz składniki na ciasto:
  • 400 ml przegotowanej wody
  • 700 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • Dodatki:
  • cebula czerwona pokrojona w pióra
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie

  1. Składniki na zaczyn umieścić w naczyniu głównym robota i włączyć parametry - 5 minut, 80 stopni, prędkość 1. Zaczyn pozostawić w naczyniu na 30 minut.
  2. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą - 2 minuty, prędkość 1.
  3. Pozostawić ciasto na 15 minut do odpoczynku.
  4. Dosypać trochę maki i włączyć funkcję wyrabiania ciasta. Wyjąć ciasto z robota. Zagnieść jeszcze ręcznie przez 5 minut i przełożyć do suchej i czystej miski przykrywając czystą ściereczką. Pozostawić na 3 godziny do wyrośnięcia (im dłużej, tym lepiej). Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość.
  5. Dużą blachę do pieczenia naoliwić. Przełożyć na nią ciasto, rozłożyć równomiernie i zrobić palcami małe wgłębienia.
  6. Obraną i pokrojoną w pióra cebulę ułożyć na całości ciasta, posypać suszonym tymiankiem.
  7. Oliwę wymieszać z wodą i solą, aż się rozpuści i otrzymaną mieszanką posmarować całe ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do garowania.
  8. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
  9. Piec focaccię przez 25-30 minut.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®