Pierogi ze szpinakiem i ricottą


4 porcje 40 min

Pierogi w wydaniu nieklasycznym. Z delikatnym serkiem i bogatym w żelazo szpinakiem - nie sposób sobie odmówić.

Pobierz przepis

Składniki

  • Składniki na ciasto pierogowe:
  • 500g przesianej mąki pszennej
  • jajko
  • 250ml gorącej wody
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz:
  • 400-500g świeżych liści szpinaku
  • 250g sera ricotta ( można zastapić zwykłym twarogiem dobrej jakości )
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana, świeża natka pietruszki
  • 100g startego parmezanu lub grana padano ( ser w kawałku mozna rodrobnić w robocie - predkość 6, 10 sekund )
  • opcjonalnie: sól i pieprz do przyprawienia farszu

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić w naczyniu głównym robota - 5 minut, prędkość 4, funkcja wyrobienia ciasta.
  2. Wyjąć z robota i dłońmi zagnieść w jednolitą kulę, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić.
  3. W międzyczasie przygotować farsz. W robocie rozdrobnić szpinak i czosnek - 10 sekund, prędkość 5.
  4. Dodać tarty ser, ricottę oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać - 10 sekund, prędkość 5. Gotowy farsz przełożyć do innego naczynia.
  5. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy lub silikonowej macie (stolnicę lub silikonową matę oprószyć mąką). Z ciasta np. za pomocą szklanki wyciąć okręgi, nałożyć łyżeczkę farszu i skleić na pieróg. W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku. Wrzątek posolić i dodać łyżeczkę oleju. Gotowe pierogi ugotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek. Polać dobrej jakości oliwą lub posypać tartym parmezanem (idealnie smakują skropione oliwą truflową).

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®