Panierowane boczniaki z sosem orientalnym


4 porcje 45 min

Ciekawa alternatywa mięsnego posiłku. Boczniaki w orientalnym wydaniu z pewnością będą interesującym kulinarnym wydarzeniem na Twoim stole.

Pobierz przepis

Składniki

  • 250g boczniaków
  • sucha kajzerka
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • 2 jajka + 2 łyżki mleka
  • 500ml oleju do smażenia
  • Składniki na sos:
  • ½ drobno posiekanej ostrej papryczki chili
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • mały, drobno posiekany kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml wody
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej w zimnej wodzie
  • opcjonalnie: świeża kolendra

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym robota zmiksować suchą bułkę wraz z czosnkiem, pietruszką i szczyptą soli - 10 sekund, prędkość 5-6. Przełożyć do innego naczynia.
  2. Jajka roztrzepać z mlekiem.
  3. W czystym naczyniu robota przygotować sos. Do naczynia wlać olej, dodać - posiekaną chili, czosnek i imbir. Włączyć parametry - 120 stopni, czas 7 minut, prędkość 1.
  4. Wlać wodę, sos sojowy 1:1 i całość zagotować - 15 minut, 120 stopni, prędkość 1. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą aby zagęścić sos. Gorący sos wystudzić i przelać do miseczki.
  5. W szerokim naczyniu usmażyć boczniaki. Wlać olej i rozgrzać porządnie. Boczniaki obtoczyć w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Wrzucać na gorący tłuszcz, smażyć aż będą rumiane, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®