Szpinakowe roladki z szynką i serem


6+ porcje 45 min

Przepyszna i lekka przekąska: na zimno i na ciepło. Świetnie wygląda i równie dobrze smakuje. Kolorowa wiosenna propozycja na co dzień, jak i na niecodzienne okoliczności.

Pobierz przepis

Składniki

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • + składniki: sałata, szynka, pokrojona w paski – papryka, ser żółty lub serek śmietankowy, plastry łososia wędzonego

Przygotowanie

  1. Umyty i osuszony szpinak zmiksować razem z mlekiem w naczyniu głównym robota – 15 sekund, prędkość 7.
  2. Dodać pozostałe składniki – jaja, wodę, mąkę, sól i ponownie zmiksować – 15 sekund, prędkość 6-7.
  3. Pozostawić ciasto na około 15 minut aby odpoczęło.
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników rozpuścić łyżkę masła klarowanego i wlać rozpuszczone do ciasta. Lekko wymieszać łyżką masę szpinakową. Wylewać partiami ciasto naleśnikowe na patelnię i smażyć je z każdej strony około minuty.
  5. W naleśniku rozłożyć liście ulubionej sałaty, delikatnej szynki i żółtego sera (może być w plastrach lub starty w robocie). Zawinąć w roladę i pokroić na większe kawałki. Serwować z sosem czosnkowym lub z keczupem.
  6. Propozycja podania Roladki na zimno można podawać posmarowane serkiem śmietankowym, szczypiorkiem i wędzonym łososiem Inną propozycją jest zapieczenie roladki ( w naleśniku rozłożyć szynkę i ser ) i podgrzać w piekarniku – 5 minut, temperatura – 170 stopni.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®