Domowa pizza


6+ porcje 60 min

Pizza na mieście? W domu możesz mieć lepszą! Niewiarygodne, a jednak... Wystarczy trzymać się krok po kroku naszych wskazówek, by stworzyć w swoim domu włoski przysmak z dodatkami, które lubisz.

Pobierz przepis

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 25g świeżych drożdży lub 8g suchych
  • 150 ml przegotowanej, letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej + łyżka mąki do podsypania
  • stołowa łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • Sos pomidorowy:
  • 250g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka soli + pół łyżeczki cukru

Przygotowanie

  1. Drożdże, wodę i cukier rozpuścić w naczyniu i podgrzać – temperatura 37 stopni, 3 minuty, prędkość 2. Rozczyn pozostawić na 10 minut.
  2. Dodać przesianą mąkę, sól, oliwę i wyrobić ciasto – 4 minuty, prędkość 2-3 i funkcja wyrabiania ciasta.
  3. Ciasto wyjąć, uformować w kulę (jeśli się klei, obsypać dłonie mąką), przełożyć do miseczki, przykryć kuchenną, czystą ściereczką i pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.
  4. W czystym naczyniu podgrzać oliwę + pokrojone ząbki czosnku – temperatura 45, czas 4 minuty, prędkość 1-2.
  5. Dodać pomidory lub przecier, koncentrat i przyprawy i całość zagotować – czas 10 minut, 110 stopni, prędkość 1-2. Przełożyć gotowy sos do innego naczynia.
  6. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia, w dłoniach rozciągnąć ( nie wałkujemy ) na okrąg o średnicy około 25-30 cm pozostawiając grubsze brzegi i pozostawić na około 10 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik – 250 stopni.
  7. Na placek rozłożyć równomiernie łyżką – sos a następnie ulubione składniki (np. rozdrobnione pieczarki, szynka, ser mozzarella).
  8. Pizzę pieczemy 8-10 minut.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®