Wegańska sałatka z kokosowym bekonem


3 porcje 45 min.

Oryginalna sałatka, która zachwyca smakiem

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 mała sałata rzymska, posiekana
  • ½ szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 1 mały ogórek pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 kolba kukurydzy, grillowana
  • 1 awokado, bez pestek i pokrojone w kostkę
  • 12 do 14 uncji bardzo jędrnego tofu, pokrojonego w kostkę
  • ½ szklanki kokosowego „boczku” (przepis poniżej)
  • Kokosowy „boczek”
  • 1½ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych
  • 1½ łyżki tamari
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • Sos „maślanka” z orzechów nerkowca: (dressing)
  • 1 szklanka surowych orzechów nerkowca, namoczonych w wodzie przez 3-4 godziny, najlepiej na noc, odsączonych i wypłukanych
  • ½ do ¾ filiżanek świeżej wody
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cebuli w proszku
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ do ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

  1. W blenderze wymieszać orzechy nerkowca, ½ szklanki wody, sok z cytryny, cebulę w proszku, czosnek w proszku i ¼ łyżeczki soli morskiej. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dodając więcej wody. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw solą.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Na blachę ułóż płatki kokosowe wraz z tamari, syropem klonowym i wędzoną papryką i delikatnie wymieszaj. Rozłóż cienką warstwę na blaszce i piecz na ciemnozłoty kolor, około 10 minut.
  3. Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 ° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połóż kostki tofu na blaszce z odrobiną oliwy z oliwek i sporą szczyptą soli. Piecz przez 15 do 17 minut lub do zrumienienia brzegów tofu.
  4. Ogórka i cukinię poszatkuj w robocie do sałatek (wkładka nr 1).
  5. Do miski dodaj sałatę rzymską, pomidorki koktajlowe, ogórka, cukinię, kukurydzę, awokado i tofu. Na wierzchu posyp kokosowym „bekonem” i podawaj z dressingiem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®