Krem z pieczonej marchewki i batata


3 porcje 1,15h

Aromatyczna kremowa zupa z marchwi i batatów.

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4 marchewki
  • 2 średniej wielkości - bataty
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • puszka mleka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra, mielona papryka, mielona kolendra, mielona kurkuma

Przygotowanie

  1. Obrane marchewki i bataty pokroić w kawałki, natrzeć solą i oliwą, włożyć w naczynie do pieczenia i piec w piekarniku do miękkości przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni
  2. Cebule, czosnek i imbir drobno posiekać
  3. W garnku z grubym dnem - rozpuścić olej kokosowy i dodać posiekane - cebulę, czosnek i imbir. Podsmażyć na małym ogniu do miękkości.
  4. Dodać upieczone marchewki i bataty, przyprawy i całość podsmażyć jeszcze przez około 3 minuty mieszając składniki co jakiś czas
  5. Wlać bulion warzywny lub wodę tak, aby zakryło warzywa. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut
  6. Dodać puszkę mleka kokosowego i zagotować jeszcze przez 15 minut
  7. Gorącą zupę wlewać do blendera i miksować na gładki krem przez 1 minutę na prędkości 6
  8. Gotowy krem przełożyć do innego naczynia. Gorącą zupę można zapasteryzować w czystym słoiku lub spożyć w przeciągu trzech dni

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®