Chlebek daktylowy


2 porcje 1 godz 30 min

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.

Pobierz przepis

Składniki

  • 300 g suszonych daktyli namoczonych we wrzątku (suszone daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 minut)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 70 ml oleju
  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Namoczone daktyle odsączyć z nadmiaru wody, umieścić w naczyniu głównym robota i zmiksować
  2. ikona_czas

    30s

    ikona_obroty

    5

  3. Zmiksowane daktyle przełożyć do innego naczynia
  4. Do naczynia wbić 3 jajka, dodać cukier, szczyptę soli - założyć motylek i utrzeć
  5. ikona_czas

    4min.

    ikona_obroty

    5

  6. Ponownie włączyć te same parametry, w międzyczasie podczas miksowania dolewać przez otwór - olej
  7. Masę przełożyć do zmiksowanych wcześniej daktyli, dodać przesianą mąkę oraz pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszać szpatułką, aby wszystko było idealnie wymieszane
  8. Masę przełożyć do małej formy (keksówki wysmarowanej masłem) i piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®