Chleb z ziarnami


2 porcje 2 h

Łatwy i szybki przepis na zdrowy i pyszny chleb.

Pobierz przepis

Składniki

  • 300 g mąki pszennej, pełnoziarnistej (może być także zwykła mąka pszenna, wtedy chleb jest pulchniejszy)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 300 ml przegotowanej, letniej wody
  • 100 g mieszanki ziaren (pestki słonecznika, płatki owsiane, czarnuszka)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Drożdże, cukier i wodę zagotować w naczyniu głównym robota
  2. Dodać przesianą mąkę, sól i mieszankę ziaren
  3. Włączyć parametry - czas 2.30, prędkość 2 i funkcja wyrabiania ciasta (wałek)
  4. Wyrobione ciasto pozostawić w naczyniu na 20 minut
  5. Ponownie uruchomić parametry, czas - 2.30, prędkość 2 i funkcja wyrabiania ciasta (wałek). Wyjąć ciasto z naczynia do malej, podłużnej, wysmarowanej masłem foremki do pieczenia chleba (keksówki) i pozostawić w ciepłym miejscu lub pod przykryciem na około 20 minut
  6. Gotową masę chlebową piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 min

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®