Świąteczny piernik z piwem i orzechami


6+ porcje 75 min

Nikt chyba nie wyobraża sobie świąt bez piernika. Nasz przepis to idealny piernik z piwem, miodem i dużą ilością bakalii. Łatwy i szybki do przygotowania.

Pobierz przepis

Składniki

  • 200g mieszanki: orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały + kilka posiekanych suszonych moreli
  • 3 jaja (należy oddzielić żółtka od białek) + szczypta soli do ubijania
  • 75g margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 25g cukru pudru
  • 150g płynnego miodu
  • ½ szklanki ciemnego piwa
  • 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej wymieszanej z łyżeczką sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Przygotowanie

  1. Orzechy wrzucić do naczynia głównego i rozdrobnić w robocie.
  2. ikona_czas

    10 sek

    ikona_obroty

    7

  3. Umyć naczynie i dokładnie wysuszyć.
  4. W naczyniu głównym założyć motylek i ubić białka ze szczyptą soli.
  5. ikona_czas

    3 min

    ikona_obroty

    5

  6. Ubitą pianę z białek przełożyć do innego, czystego naczynia.
  7. Umyć naczynie i dokładnie wysuszyć.
  8. W naczyniu głównym zamocować motylek i utrzeć margarynę z cukrem pudrem.
  9. ikona_czas

    7 min

    ikona_obroty

    3

  10. Ucierać powoli dodając po jednym żółtku oraz pozostałe składniki - miód, piwo i mąkę wymieszaną z sodą.
  11. ikona_czas

    4 min

    ikona_obroty

    4

  12. Ciasto dodać do piany z białek i dokładnie wymieszać ze sobą. Na koniec dodać bakalie i całość jeszcze raz mieszamy.
  13. Blachę keksówkę nasmarować masłem, posypać bułką tartą i przekładamy do niej masę. Pieczemy 1h w temperaturze 175 stopni.
  14. ikona_czas

    1h

    ikona_temperatura

    175

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®