Sałatka Cezar z kurczakiem


2 porcje 30 min

Wywodząca się z Włoch popularna sałatka Cezar w lekkiej wersji z kurczakiem gotowanym na parze.

Pobierz przepis

Składniki

  • Składniki:
  • filet z kurczaka zamarynowany ( marynata: posiekany czosnek, olej z suszonych pomidorów, sól, pieprz )
  • sałata rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • płatki parmezanu
  • grzanki
  • sos cezar
  • 1 żółtko
  • 2 fileciki anchois
  • łyżeczka musztardy dijon
  • sok z cytryny lub łyżka octu winnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 ml oleju

Przygotowanie

  1. Wlej wodę do naczynia głównego (1 litr) i zamocuj metalowe naczynie do gotowania na parze. Zamarynowanego fileta z kurczaka pokrój na paski, połóż w metalowym naczyniu do gotowania na parze.
  2. ikona_czas

    25 min

    ikona_temperatura

    120

    ikona_obroty

    4

  3. Wyjmij i wystudź ugotowanego kurczaka. Na talerzach rozłóż sałatę
  4. Przygotuj sos w robocie – do naczynia głównego wrzuć składniki sosu: żółtko, anchois, musztardę, sok z cytryny, czosnek i włącz miksowanie. Przez otwór w czarnej pokrywie wlewaj powoli olej do uzyskania konsystencji sosu.
  5. ikona_czas

    30 sek

    ikona_obroty

    5

  6. Na sałacie ułóż kolejno kurczaka, pomidory, płatki parmezanu, grzanki i całość polej sosem cezar przed samym podaniem.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®