Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej
Baba drożdżowa
6+ porcje 84 min.
Z robotem Kohersen Mycook łatwo przygotujesz ciasto drożdżowe na tradycyjną babę wielkanocną.
Pobierz przepis
Składniki
- 30g drożdży
- 1 łyżka drobnego cukru
- 130ml mleka
- 500g mąki pszennej + mąka do oprószenia formy
- 100g rodzynek
- 5 żółtek
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
- 100g stopionego masła + łyżka masła do wysmarowania formy
- Dodatki, które lubisz np.: kandyzowana skórka pomarańczy, skórka z cytryny, orzechy, pokrojone suszone morele
- Lukier: 100g cukru pudru + sok z ½ cytryny
Przygotowanie
- W naczyniu głównym umieść drożdże, łyżkę cukru i wlej mleko.
- Rozczyn przelej do innego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
- Rodzynki zalej wrzątkiem. Gdy nabiorą objętości, odcedź z wody W naczyniu miksującym załóż motylek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i szczyptą soli
- Zdejmij motylek. Do utartych żółtek dodaj przesianą mąkę + rozczyn
- Dodaj roztopione masło, wsyp rodzynki, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową.
- Formę na babę wysmaruj łyżką masła, oprósz mąką i wlej wyrobione ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce pod przykryciem.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz babę 40 minut. Wystudzoną babę polej lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny). Posyp ulubionymi dodatkami np. orzechami i suszonymi owocami
Przeczytaj opinie użytkowników (1)