Baba drożdżowa


6+ porcje 84 min.

Z robotem Kohersen Mycook łatwo przygotujesz ciasto drożdżowe na tradycyjną babę wielkanocną.

Pobierz przepis

Składniki

  • 30g drożdży
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 130ml mleka
  • 500g mąki pszennej + mąka do oprószenia formy
  • 100g rodzynek
  • 5 żółtek
  • 100g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100g stopionego masła + łyżka masła do wysmarowania formy
  • Dodatki, które lubisz np.: kandyzowana skórka pomarańczy, skórka z cytryny, orzechy, pokrojone suszone morele
  • Lukier: 100g cukru pudru + sok z ½ cytryny

Przygotowanie

  1. W naczyniu głównym umieść drożdże, łyżkę cukru i wlej mleko.
  2. ikona_czas

    2 min.

    ikona_temperatura

    40

    ikona_obroty

    1

  3. Rozczyn przelej do innego naczynia i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  4. Rodzynki zalej wrzątkiem. Gdy nabiorą objętości, odcedź z wody W naczyniu miksującym załóż motylek. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i szczyptą soli
  5. ikona_czas

    45 sek.

    ikona_obroty

    2

  6. Zdejmij motylek. Do utartych żółtek dodaj przesianą mąkę + rozczyn
  7. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    wyrabianie

  8. Dodaj roztopione masło, wsyp rodzynki, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową.
  9. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    wyrabianie

  10. Formę na babę wysmaruj łyżką masła, oprósz mąką i wlej wyrobione ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  11. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, piecz babę 40 minut. Wystudzoną babę polej lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny). Posyp ulubionymi dodatkami np. orzechami i suszonymi owocami

Recenzje klientów

(1 opinia)
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią
  • Joanna P 2018-07-05

    Bardzo fajny przepis, niezawodny!

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®