Karp faszerowany w galarecie


6+ porcje 70 min

Karp to prócz śledzia najpopularniejsza ryba na wigilijnym stole. Odpowiednio przygotowana zachwyci smakiem i stanie się prawdziwym królem wigilijnej wieczerzy.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1,5-2kg świeżego karpia (karpia należy odfiletować z ości, ogona i skóry)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego ( 1 marchew, 1 pietruszka, cebula, ziele angielskie, 2 liście laurowe + pozostałości z odfiletowanej ryby )
  • 20g żelatyny
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 30g suszonych grzybów ( wcześniej namoczonych w wodzie )
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • Przyprawy: sos sojowy, sos rybny, świeży pieprz, sól, świeża natka pietruszki, sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Z pozostałości z odfiletowanej ryby przygotować bulion – zagotować w 1,2 litrze wody warzywa wraz z ośćmi, ogonem i skórą z ryby (dodając liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, sos rybny, sok z cytryny)
  2. ikona_czas

    30

    ikona_temperatura

    100

    ikona_obroty

    2

  3. Gorący bulion przecedzić przez drobne sito lub gazę do innego naczynia, odstawić do późniejszego podgrzania
  4. Do naczynia głównego wrzucić na wirujące noże cebulę i odsączone grzyby rozdrobnić
  5. ikona_czas

    15 sek.

    ikona_obroty

    6

  6. Dodać olej i podsmażyć cebulę
  7. ikona_czas

    2 min

    ikona_temperatura

    100

  8. Dodać filety z ryby, odciśniętą bułkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, pieprz i sól
  9. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    6

  10. Z wyrobionej masy uformować małe rolady, zawinąć w folię spożywczą w cukierek i ugotować na parze. Do czystego naczynia głównego wlać 1 litr wody, nastawić parametry gotowania, czas 35 minut, temperatura 120, prędkość 3. Ułożyć zawinięte rolady na metalowej części parowara i ugotować W tym czasie podgrzać lekko w garnku bulion, dodać żelatynę i wymieszać dokładnie do rozpuszczenia Rolady z ryby wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na głębokim półmisku, udekorować ugotowanymi warzywami z wywaru

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®