Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Żeberka gotowane na parze w sosie z czarnej fasoli
2 porcje 26 minut
Kuchnia kantońska
Pobierz przepis
Składniki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka wina ryżowego
- 1 łyżeczka oleju do gotowania
- 1 łyżeczka tapioki w proszku, 10 ml wody wymieszaj z tapioką w proszku
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego lub wegetariańskiego sosu ostrygowego
- 1 świeże czerwone chili, posiekane i pokrojone w plasterki
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- 20 g sfermentowanej czarnej soi
- 500 g żeberek wieprzowych (pokrojonych na kawałki o wymiarach 3x2 cm)
- 500 ml wody
- 1/2 gałązki cebuli dymki, posiekanej i ozdobnej
Przygotowanie
- Umieść 500 g wieprzowych żeberek w dużej misce, dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę chińskiego wina ryżowego i 1/2 łyżeczki białego pieprzu w proszku, a następnie wymieszaj. Marynuj przez minimum 20 minut.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Włóż imbir, czosnek i czerwone chili do kielicha do gotowania.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamocuj mieszadło saute.
- Dodaj olej do gotowania i sfermentowaną czarną soję.
- Smaż saute.
- Dodaj jasny sos sojowy i cukier.
- Smaż saute.
- Dodaj marynowane żeberka wieprzowe.
- Wymieszaj.
- Wylej mieszaninę do naczynia i odstaw.
- Wyczyść kielich do gotowania.
- Wlej 500 ml wody do kielicha do gotowania i włóż przygotowaną mieszankę do naczynia do gotowania na parze wyłożonego papierem do pieczenia. Postaw naczynie do gotowania na parze na kielichu.
- Gotuj na parze.
- Udekoruj cebulą dymką i podawaj od razu. Smacznego!