Żeberka gotowane na parze w sosie z czarnej fasoli


2 porcje 26 minut

Kuchnia kantońska

Pobierz przepis

Składniki

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju do gotowania
  • 1 łyżeczka tapioki w proszku, 10 ml wody wymieszaj z tapioką w proszku
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego lub wegetariańskiego sosu ostrygowego
  • 1 świeże czerwone chili, posiekane i pokrojone w plasterki
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 20 g sfermentowanej czarnej soi
  • 500 g żeberek wieprzowych (pokrojonych na kawałki o wymiarach 3x2 cm)
  • 500 ml wody
  • 1/2 gałązki cebuli dymki, posiekanej i ozdobnej

Przygotowanie

  1. Umieść 500 g wieprzowych żeberek w dużej misce, dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę chińskiego wina ryżowego i 1/2 łyżeczki białego pieprzu w proszku, a następnie wymieszaj. Marynuj przez minimum 20 minut.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  3. Włóż imbir, czosnek i czerwone chili do kielicha do gotowania.
  4. Posiekaj.
  5. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamocuj mieszadło saute.
  6. Dodaj olej do gotowania i sfermentowaną czarną soję.
  7. Smaż saute.
  8. Dodaj jasny sos sojowy i cukier.
  9. Smaż saute.
  10. Dodaj marynowane żeberka wieprzowe.
  11. Wymieszaj.
  12. Wylej mieszaninę do naczynia i odstaw.
  13. Wyczyść kielich do gotowania.
  14. Wlej 500 ml wody do kielicha do gotowania i włóż przygotowaną mieszankę do naczynia do gotowania na parze wyłożonego papierem do pieczenia. Postaw naczynie do gotowania na parze na kielichu.
  15. Gotuj na parze.
  16. Udekoruj cebulą dymką i podawaj od razu. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®