Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Zdrowe batoniki
4 porcje 1 godzina 30 minut
Batoniki bogate w magnez z czekoladą, awokado, figami i pestkami dyni
Pobierz przepis
Składniki
- 400 g pestek dyni (plus trochę więcej do dekoracji)
- 200 g suszonych fig, posiekanych
- 100 g syropu klonowego
- 220 g oleju kokosowego
- 200 g awokado, posiekanego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 360 g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej
Przygotowanie
- Wyłóż formę o pojemności 1,5 litra papierem do pieczenia i odstaw na bok.
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. W kielichu umieść 400 g pestek dyni, 200 g suszonych fig, 100 g syropu klonowego, 160 g oleju kokosowego, 200 g awokado oraz 1 łyżeczkę wanilii. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Wlej mieszankę do przygotowanej formy i użyj szpatułki do wygładzenia powierzchni. Umieść w zamrażarce na około 1 godzinę.
- Wyczyść kielich do gotowania. Umieść 360 g gorzkiej czekolady i 60 g oleju kokosowego. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
- Wymieszaj.
- W międzyczasie przygotuj kratkę z piekarnika, którą połóż na blaszce do pieczenia. Wyjmij batony z formy na deskę do krojenia I pokrój na 20 batonów o wymiarach około 2,5x10 cm. Umieść je na przygotowanej kratce.
- Pokryj batoniki roztopioną czekoladą. Zbierz nadmiar czekolady, która spłynęła na blaszkę z powrotem do miski i powtórz proces, aż wszystkie batoniki będą całkowicie pokryte. Udekoruj dodatkowymi pestkami dyni i wstaw do lodówki na 10 minut.
- Przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do momentu podania. Smacznego!