Zdrowe batoniki


4 porcje 1 godzina 30 minut

Batoniki bogate w magnez z czekoladą, awokado, figami i pestkami dyni

Pobierz przepis

Składniki

  • 400 g pestek dyni (plus trochę więcej do dekoracji)
  • 200 g suszonych fig, posiekanych
  • 100 g syropu klonowego
  • 220 g oleju kokosowego
  • 200 g awokado, posiekanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 360 g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej

Przygotowanie

  1. Wyłóż formę o pojemności 1,5 litra papierem do pieczenia i odstaw na bok.
  2. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania. W kielichu umieść 400 g pestek dyni, 200 g suszonych fig, 100 g syropu klonowego, 160 g oleju kokosowego, 200 g awokado oraz 1 łyżeczkę wanilii. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Posiekaj.
  4. Wlej mieszankę do przygotowanej formy i użyj szpatułki do wygładzenia powierzchni. Umieść w zamrażarce na około 1 godzinę.
  5. Wyczyść kielich do gotowania. Umieść 360 g gorzkiej czekolady i 60 g oleju kokosowego. Zamknij pokrywę kielicha.
  6. Posiekaj.
  7. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  8. Wymieszaj.
  9. W międzyczasie przygotuj kratkę z piekarnika, którą połóż na blaszce do pieczenia. Wyjmij batony z formy na deskę do krojenia I pokrój na 20 batonów o wymiarach około 2,5x10 cm. Umieść je na przygotowanej kratce.
  10. Pokryj batoniki roztopioną czekoladą. Zbierz nadmiar czekolady, która spłynęła na blaszkę z powrotem do miski i powtórz proces, aż wszystkie batoniki będą całkowicie pokryte. Udekoruj dodatkowymi pestkami dyni i wstaw do lodówki na 10 minut.
  11. Przechowuj w hermetycznym pojemniku w lodówce do momentu podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®