Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym


3 porcje 60 minut

"Sycąca zapiekanka na bazie mięsa mielonego i ziemniaków, idealna na rodzinny obiad Przepis wymaga zastosowania piekarnika"

Pobierz przepis

Składniki

  • 300 g wołowiny, pokrojonej na kawałki
  • 450 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kawałki
  • 200 g cebuli, obranej i pokrojonej w kawałki
  • 50 ml wywaru wołowego
  • 25 ml sosu Worcestershire
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1000 ml wody
  • 5 łyżeczek tymianku (ok. 5 g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 60 ml mleka
  • 30 g miękkiego masła

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Umieść 1000 ml wody oraz 450 g ziemniaków. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Gotuj.
  4. Odcedź ziemniaki. Do kielicha z ziemniakami dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 60 ml mleka oraz 30 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Posiekaj.
  6. Całość przełóż do miski.
  7. Wyczyść kielich do gotowania.
  8. Umieść 300 g wołowiny oraz 200 g cebuli. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Posiekaj.
  10. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  11. Posiekaj.
  12. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Dodaj 50 ml wywaru, 25 ml sosu Worcestershire oraz 30 g koncentratu pomidorowego. Zamknij pokrywę kielicha.
  13. Duś.
  14. Dodaj 5 g tymianku, 1 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  15. Duś.
  16. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie przykryj wcześniej przygotowanymi ziemniakami.
  17. Piecz w piekarniku w temperaturze 200℃ przez ok. 10-12 minut.
  18. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®