Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Zapiekanka z brokuła i kalafiora w sosie serowym
4 porcje 30 min
Idealny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Pobierz przepis
Składniki
- 1 główka brokułu ( podzielonego na różyczki )
- 1/2 główki kalafiora ( podzielona na różyczki )
- 2 serki topione ( każdy o wadze 100g )
- 300ml pełnotłustego mleka ( 3,2%)
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy
- starty ser np. parmezan lub mozzarella
- posiekana świeża natka pietruszki
- przyprawy: świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie
- Kalafiora i różyczki brokułu ugotuj w metalowym naczyniu do gotowania na parze. Piekarnik nastaw na 180 stopni (bez termoobiegu).
- Ugotowane warzywa wyłóż do naczynia żaroodpornego do pieczenia. W czystym naczyniu głównym robota przygotuj sos – wlej mleko, dodaj serki, posiekany czosnek i ustaw odpowiednie parametry gotowania. W międzyczasie dodaj przez otwór w pokrywie – posiekany czosnek i przyprawy.
- Gorący sos wylej równomiernie na warzywa, posyp startym serem, pokrojonymi pomidorami suszonymi i zapiekaj około 10 minut.
- Gotową zapiekankę posyp świeżą natką pietruszki. Idealna zapiekanka do drobiu i do ryb.