Zapiekanka z brokuła i kalafiora w sosie serowym


4 porcje 30 min

Idealny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Pobierz przepis

Składniki

  • 1 główka brokułu ( podzielonego na różyczki )
  • 1/2 główki kalafiora ( podzielona na różyczki )
  • 2 serki topione ( każdy o wadze 100g )
  • 300ml pełnotłustego mleka ( 3,2%)
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • drobno pokrojone suszone pomidory z zalewy
  • starty ser np. parmezan lub mozzarella
  • posiekana świeża natka pietruszki
  • przyprawy: świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kalafiora i różyczki brokułu ugotuj w metalowym naczyniu do gotowania na parze. Piekarnik nastaw na 180 stopni (bez termoobiegu).
  2. ikona_czas

    20 min

    ikona_temperatura

    120

    ikona_obroty

    4

  3. Ugotowane warzywa wyłóż do naczynia żaroodpornego do pieczenia. W czystym naczyniu głównym robota przygotuj sos – wlej mleko, dodaj serki, posiekany czosnek i ustaw odpowiednie parametry gotowania. W międzyczasie dodaj przez otwór w pokrywie – posiekany czosnek i przyprawy.
  4. ikona_czas

    7 min

    ikona_temperatura

    80/90

    ikona_obroty

    2

  5. Gorący sos wylej równomiernie na warzywa, posyp startym serem, pokrojonymi pomidorami suszonymi i zapiekaj około 10 minut.
  6. Gotową zapiekankę posyp świeżą natką pietruszki. Idealna zapiekanka do drobiu i do ryb.

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®