Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Zapiekanka rybna z puree z kalafiora
5 porcje 45 minut + 30 minut
Sycący posiłek dla całej rodziny
Pobierz przepis
Składniki
- 120 g ogórków kiszonych
- 80 g sera cheddar, pokrojonego w kostkę
- 80 g sera, np. emmentalera, pokrojonego w kostkę
- 850 g kalafiora, podzielonego na różyczki (2-3 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 155 ml wody
- 1 - 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu, dodatkowo do smaku
- 3 suszone liście laurowe
- 6 całych ziaren czarnego pieprzu
- 125 g śmietany 18%
- 700 - 800 g filetów z białej ryby, mieszanka wędzonej i niewędzonej
- 1 łyżka marynowanych kaparów, odsączonych i opłukanych
- 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
Przygotowanie
- Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
- Do kielicha do gotowania włóż 120 g ogórków kiszonych.
- Posiekaj.
- Przełóż do miski i odstaw.
- Do kielicha do gotowania włóż 80 g sera cheddar i 80 g sera emmentalera.
- Posiekaj.
- Przełóż do osobnej miski i odstaw. Opłucz kielich.
- Umieść 400 g kalafiora i 2 ząbki czosnki w kielichu do gotowania.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha, dodaj pozostałe 450 g kalafiora.
- Posiekaj.
- Dodaj 30 ml wody.
- Zagotuj.
- Dodaj sól i pieprz do smaku oraz ¼ (ok. 40 g) pozostałego sera.
- Zmiksuj.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odstaw na bok głębokie naczynie do pieczenia (18 x 24 cm).
- Przełóż purée z kalafiora do miski i odstaw na bok. Oczyść i osusz kielich do gotowania.
- Umieść w kielichu do gotowania liście laurowe, ziarna pieprzu, 125 g śmietany, ¼ łyżeczki soli, 1-2 szczypty pieprzu i pozostałe 125 ml wody.
- Umieść na kielichu naczynie do gotowania na parze i włóż do niego 700-800 g filetów z białej ryby.
- Gotuj na parze.
- Przełóż rybę do przygotowanego naczynia do pieczenia, ostrożnie podziel na duże kawałki i odstaw.
- Ugotuj.
- Ostrożnie usuń liście laurowe. Dodaj 1 łyżkę marynowanych kaparów, posiekane ogórki kiszone i połowę przygotowanego sera.
- Posiekaj.
- Wylej mieszankę na rybę w naczyniu do zapiekania i ułóż na wierzchu ćwiartki ugotowanego jajka. Przykryj pozostałym purée z kalafiora, posyp pozostałym serem.
- Piecz przez 25-30 minut (190°C) aż wierzch będzie złocisty.
- Gotowe do podania! Smacznego!