Zapiekanka rybna z puree z kalafiora


5 porcje 45 minut + 30 minut

Sycący posiłek dla całej rodziny

Pobierz przepis

Składniki

  • 120 g ogórków kiszonych
  • 80 g sera cheddar, pokrojonego w kostkę
  • 80 g sera, np. emmentalera, pokrojonego w kostkę
  • 850 g kalafiora, podzielonego na różyczki (2-3 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 155 ml wody
  • 1 - 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu, dodatkowo do smaku
  • 3 suszone liście laurowe
  • 6 całych ziaren czarnego pieprzu
  • 125 g śmietany 18%
  • 700 - 800 g filetów z białej ryby, mieszanka wędzonej i niewędzonej
  • 1 łyżka marynowanych kaparów, odsączonych i opłukanych
  • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Do kielicha do gotowania włóż 120 g ogórków kiszonych.
  3. Posiekaj.
  4. Przełóż do miski i odstaw.
  5. Do kielicha do gotowania włóż 80 g sera cheddar i 80 g sera emmentalera.
  6. Posiekaj.
  7. Przełóż do osobnej miski i odstaw. Opłucz kielich.
  8. Umieść 400 g kalafiora i 2 ząbki czosnki w kielichu do gotowania.
  9. Posiekaj.
  10. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha, dodaj pozostałe 450 g kalafiora.
  11. Posiekaj.
  12. Dodaj 30 ml wody.
  13. Zagotuj.
  14. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz ¼ (ok. 40 g) pozostałego sera.
  15. Zmiksuj.
  16. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Odstaw na bok głębokie naczynie do pieczenia (18 x 24 cm).
  17. Przełóż purée z kalafiora do miski i odstaw na bok. Oczyść i osusz kielich do gotowania.
  18. Umieść w kielichu do gotowania liście laurowe, ziarna pieprzu, 125 g śmietany, ¼ łyżeczki soli, 1-2 szczypty pieprzu i pozostałe 125 ml wody.
  19. Umieść na kielichu naczynie do gotowania na parze i włóż do niego 700-800 g filetów z białej ryby.
  20. Gotuj na parze.
  21. Przełóż rybę do przygotowanego naczynia do pieczenia, ostrożnie podziel na duże kawałki i odstaw.
  22. Ugotuj.
  23. Ostrożnie usuń liście laurowe. Dodaj 1 łyżkę marynowanych kaparów, posiekane ogórki kiszone i połowę przygotowanego sera.
  24. Posiekaj.
  25. Wylej mieszankę na rybę w naczyniu do zapiekania i ułóż na wierzchu ćwiartki ugotowanego jajka. Przykryj pozostałym purée z kalafiora, posyp pozostałym serem.
  26. Piecz przez 25-30 minut (190°C) aż wierzch będzie złocisty.
  27. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®