Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Zapiekanka cebulowa
2 porcje 1 godzina 20 minut
Niemiecka zapiekanka z dodatkiem cebuli, boczku i sera
Pobierz przepis
Składniki
- "Ciasto:
- 250 g mąki
- 50 g masła, miękkiego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 ml mleka
- Farsz:
- 600 g cebuli, pokrojonej w kostkę
- 120 g masła, miękkiego
- 30 g mąki
- 2 jajka
- 200 g śmietany 12% lub 18%
- 100 g sera żółtego, tartego
- 125 g chrupiącego bekonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu "
Przygotowanie
- Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania. Dodaj 250 g mąki, 50 g masła, 1 łyżeczkę drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru i 150 ml mleka. Zamknij pokrywę kielicha.
- Ugniataj.
- Wyjmij ciasto do miski, a następnie przykryj folią aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wyczyść kielich do gotowania i zamocuj ostrze wielofunkcyjne. W kielichu umieść 600 g cebuli i 120 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
- Posiekaj.
- Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
- Smaż saute.
- Całość przełóż do dużej miski, a następnie dodaj 30 g mąki, 2 jajka, 200 g śmietany, 100 g tartego sera, 125 g chrupiącego boczku, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Natłuść foremkę do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i rozłóż na blaszce.
- Przygotowane nadzienie przełóż na blaszkę wyłożoną ciastem. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180℃.
- Gotowe do podania! Smacznego!