Zapiekanka cebulowa


2 porcje 1 godzina 20 minut

Niemiecka zapiekanka z dodatkiem cebuli, boczku i sera

Pobierz przepis

Składniki

  • "Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 50 g masła, miękkiego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 ml mleka
  • Farsz:
  • 600 g cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 120 g masła, miękkiego
  • 30 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 12% lub 18%
  • 100 g sera żółtego, tartego
  • 125 g chrupiącego bekonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu "

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania. Dodaj 250 g mąki, 50 g masła, 1 łyżeczkę drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru i 150 ml mleka. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Ugniataj.
  3. Wyjmij ciasto do miski, a następnie przykryj folią aluminiową i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Wyczyść kielich do gotowania i zamocuj ostrze wielofunkcyjne. W kielichu umieść 600 g cebuli i 120 g masła. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Posiekaj.
  6. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  7. Smaż saute.
  8. Całość przełóż do dużej miski, a następnie dodaj 30 g mąki, 2 jajka, 200 g śmietany, 100 g tartego sera, 125 g chrupiącego boczku, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
  9. Natłuść foremkę do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i rozłóż na blaszce.
  10. Przygotowane nadzienie przełóż na blaszkę wyłożoną ciastem. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 180℃.
  11. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®