Tarta z wołowiną


2 porcje 1 godzina 10 minut

Tarta z wolno gotowaną wołowiną

Pobierz przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 70 g masła, miękkiego
  • 100 g smalcu wieprzowego
  • 510 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 ml zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 800 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 150 g cebuli, posiekanej
  • 20 g ząbków czosnku, posiekanych
  • szczypta tymianku
  • 30 g sosu worcestershire
  • 400 ml wywaru wołowego
  • 10 g pieprzu
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 ml wody

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta.
  2. Umieść 70 g masła oraz 100 g smalcu. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Wymieszaj.
  4. Zgarnij szpatułką na dno kielicha. Dodaj 510 g mąki, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli oraz 80 ml wody. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Ugniataj.
  6. Wyjmij ciasto i owiń folią, a następnie umieść w lodówce.
  7. Wyczyść kielich do gotowania.
  8. Umieść 80 ml oleju, 800 g wołowiny, 150 g cebuli oraz 20 g czosnku. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Wymieszaj.
  10. Duś.
  11. W misce umieść 2 łyżeczki soli, 50 g mąki oraz 50 mil wody i całość dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do kielicha. Zamknij pokrywę kielicha.
  12. Wymieszaj.
  13. Całość przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
  14. Z lodówki wyjmij ciasto i rozłóż na blaszce do tarty lub kilku mniejszych foremek, a następnie dodaj nadzienie.
  15. Piecz w piekarniku w temperaturze 200℃ przez 15 minut.
  16. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®