Tarta cytrynowa


4 porcje 3 godziny 25 minut

Słodki i orzeźwiający deser

Pobierz przepis

Składniki

  • 120 g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
  • 175 g mąki
  • 50 g cukru pudru, plus nadmiar do posypania
  • 3 żółtka ze średnich jaj
  • Nadzienie
  • 130 ml soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła, pokrojonego w kostki
  • starta skórka z 5 cytryn
  • 4 średnie jaja
  • 6 żółtek ze średnich jaj

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. W kielichu do gotowania umieść 120 g masła, 175 g mąki i 50 g cukru pudru.
  3. Zmiksuj.
  4. Dodaj 2 żółtka.
  5. Wymieszaj.
  6. Rozwałkuj i zbierz masę w spłaszczoną kulę, następnie zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami folii lub przełóż do formy do tarty (Ø 22 cm). Nakłuj spód widelcem i odstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190°C i wyczyść kielich do gotowania.
  8. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 15-20 minut (190°C) do uzyskania złotego koloru. W razie konieczności pozostaw dłużej w piekarniku. Odstaw na kratkę i posmaruj całość pozostałym ubitym żółtkiem.
  9. W kielichu do gotowania umieść 130 ml soku z cytryny, 200 g cukru pudru, 200 g masła i skórkę z cytryny.
  10. Podgrzej.
  11. Dodaj 4 jajka i 6 żółtek.
  12. Podgrzej.
  13. Wlej na przygotowane ciasto. Odstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny.
  14. Wyjmij z formy, posyp cukrem pudrem i gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®