Spaghetti z pesto i gotowaną brukselką


4 porcje 20 min

I oto pomysł na moją ulubioną tego sezonu – brukselkę. Uwielbiam ją z palonym masłem ale przygotowałam delikatniejszy przepis na jej wykorzystanie – gotowana na parze. W połączeniu ze spaghetti z pesto będzie idealna do lunchboxa.

Pobierz przepis

Składniki

  • 300g umytej i oczyszczonej brukselki
  • 1 doniczka świeżej bazylii
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 MK (90ml) dobrej jakości oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 30g parmezanu ( lub sera grana padano )
  • 50g płatków migdałów (lub orzechów nerkowca)

Przygotowanie

  1. Do naczynia głównego wlać 1 litr wody W metalowym parowarze ugotować brukselkę
  2. ikona_czas

    15 min

    ikona_temperatura

    120

    ikona_obroty

    3

  3. Do naczynia głównego wrzucić składniki – zioła, czosnek, parmezan i migdały – powoli blendować dolewając przez otwór oliwę i sok z cytryny.
  4. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    6

  5. Gotowe pesto podajemy z makaronem spaghetti i ugotowaną brukselką ( idealne dodatki uzupełniające – pomidorki, rukola i pestki słonecznika)

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®