Sos boloński


4 porcje 30 minut

Doskonały z makaronem spaghetti

Pobierz przepis

Składniki

  • 350/400 g mielonego mięsa (z łopatki wieprzowej lub indyka)
  • 450 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 papryki czerwonej
  • 40 g pieczarek bez ogonków (opcjonalnie)
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczek cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół lub ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki bazylii

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Dodaj cebulę, marchewkę, paprykę do kielicha, opcjonalnie dodaj pieczarki.
  3. Posiekaj.
  4. Dodaj 40 ml oliwy.
  5. Ugotuj.
  6. Dodaj 350/400 g mięsa, 1/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/4 mielonej papryki ostrej, 1 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej.
  7. Ugotuj ponownie.
  8. Dodaj 450 ml sosu z pomidorów, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, szczyptę pieprzu, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki włoskich ziół lub ziół prowansalskich.
  9. Ugotuj.
  10. Sos podawaj z makaronem lub według uznania, można posyp startym parmezanem.
  11. Gotowe do podania! Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®