Sos Moong dal


6+ porcje 35 minut

Dodatek kuchni indyjskiej do warzyw i mięs

Pobierz przepis

Składniki

  • 20 g ząbków czosnku
  • 2 świeże zielone papryczki chilli, pozbawione pestek
  • 2 cm świeżego imbiru, pokrojonego w kostkę
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1½ czubatej łyżeczki mielonej kolendry
  • "1½ czubatej łyżeczki mielonego kminku
  • ½ czubatej łyżeczki mielonego kopru
  • ¼ czubatej łyżeczki mielonej kurkumy
  • ½ czubatej łyżeczki garam masala"
  • 150 g fasoli mung bez skóry (dhall), namoczonej przez noc i odsączonej
  • 200 g pomidorów, pokrojonych na ćwiartki
  • 350 ml wody
  • 100 g marchwi, pokrojonej w plastry (1 cm)
  • 80 g cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Zamocuj ostrze wielofunkcyjne w kielichu do gotowania.
  2. Włóż ząbki czosnku, zieloną papryczkę chili i imbir.
  3. Posiekaj.
  4. Zamocuj mieszadło saute. Dodaj 50 ml oliwy z oliwek.
  5. Smaż saute.
  6. Dodaj 1½ czubatej łyżki mielonej kolendry, 1½ czubatej łyżeczki mielonego kminku, ½ czubatej łyżeczki mielonego kopru, ¼ czubatej łyżeczki mielonej kurkumy i ½ czubatej łyżeczki garam masala.
  7. Smaż saute.
  8. Dodaj 150 g fasoli mung, 200 g pomidorów, 350 ml wody, 100 g marchwi i 80 g cebuli.
  9. Duś.
  10. Dodaj 50 ml mleka kokosowego i 2 czubate łyżeczki soli.
  11. Duś.
  12. Gotowe do podania. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®