Masz pytania dotyczące produktów Kohersen®?
Nasi eksperci chętnie rozwieją Twoje wątpliwości
Z telefonów stacjonarnych:
Z telefonów komórkowych:
*koszt połączenia jak za 1 impuls wg taryfy operatora
Poniedziałek - Piątek
9:00 - 17:00
Wolisz pisać? Zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej

Sernik lodowy
6+ porcje 40 min
Idealny lodowy sernik na świętowanie w najważniejszych uroczystościach i spotkaniach rodzinnych
Pobierz przepis
Składniki
- Kruchy spód:
- 200g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- Mus rabarbarowo-truskawkowy:
- 6 łodyg świeżego rabarbaru ( pokrojonego na kawałki ok. 2-3 cm )
- 400g truskawek
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanki wody
- 250g sera mascarpone
- sok i skórka z limonki
- agar lub żelatyna
- + świeże owoce i mięta
Przygotowanie
- Przygotuj kruchy spód wszystkie składniki wymieszaj w robocie. Przełóż do innego naczynia, zlep całość w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Do naczynia głównego wrzuć pokrojony rabarbar, zasyp cukrem, wlej wodę.
- Zmiksuj na gładki mus
- • Pozostaw rabarbar do wystygnięcia a w międzyczasie przygotuj ciasto • W formie do pieczenia ( wyłożonej papierem ) rozwałkuj ciasto, nakłuj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie upiecz kruchy spód w rozgrzanym piekarniku – 180 stopni ( 15-20 minut )
- Do musu z rabarbaru wrzuć truskawki, sok i skórkę z limonki.
- Dodaj ser mascarpone i wymieszaj delikatnie
- W czystym naczyniu głównym zagotuj 200 ml zimnej wody + 2 łyżeczki agaru lub żelatyny
- Zagotowany płyn wlej do masy i wymieszaj
- Gotową masę wlej do formy na wystudzony spód i wstaw sernik do zamrażarki na kilka godzin ( lub na noc ) Dekoruj owocami godzinę przed podaniem gościom. Sernik musi chwilę odstać aby nie był zbytnio zmrożony