Sernik lodowy


6+ porcje 40 min

Idealny lodowy sernik na świętowanie w najważniejszych uroczystościach i spotkaniach rodzinnych

Pobierz przepis

Składniki

  • Kruchy spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Mus rabarbarowo-truskawkowy:
  • 6 łodyg świeżego rabarbaru ( pokrojonego na kawałki ok. 2-3 cm )
  • 400g truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 250g sera mascarpone
  • sok i skórka z limonki
  • agar lub żelatyna
  • + świeże owoce i mięta

Przygotowanie

  1. Przygotuj kruchy spód wszystkie składniki wymieszaj w robocie. Przełóż do innego naczynia, zlep całość w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. ikona_czas

    2 min

    ikona_obroty

    5

  3. Do naczynia głównego wrzuć pokrojony rabarbar, zasyp cukrem, wlej wodę.
  4. ikona_czas

    15 min

    ikona_temperatura

    100

  5. Zmiksuj na gładki mus
  6. ikona_czas

    30 sek

    ikona_obroty

    turbo

  7. • Pozostaw rabarbar do wystygnięcia a w międzyczasie przygotuj ciasto • W formie do pieczenia ( wyłożonej papierem ) rozwałkuj ciasto, nakłuj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie upiecz kruchy spód w rozgrzanym piekarniku – 180 stopni ( 15-20 minut )
  8. Do musu z rabarbaru wrzuć truskawki, sok i skórkę z limonki.
  9. ikona_czas

    30 sek

    ikona_obroty

    turbo

  10. Dodaj ser mascarpone i wymieszaj delikatnie
  11. ikona_czas

    10 sek

    ikona_obroty

    4

  12. W czystym naczyniu głównym zagotuj 200 ml zimnej wody + 2 łyżeczki agaru lub żelatyny
  13. ikona_czas

    3 min

    ikona_temperatura

    80

    ikona_obroty

    2

  14. Zagotowany płyn wlej do masy i wymieszaj
  15. Gotową masę wlej do formy na wystudzony spód i wstaw sernik do zamrażarki na kilka godzin ( lub na noc ) Dekoruj owocami godzinę przed podaniem gościom. Sernik musi chwilę odstać aby nie był zbytnio zmrożony

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®