Sałatka Wakame z dressingiem sojowym


6+ porcje 8 min

Jeśli jesteś fanem kuchni japońskiej mamy dla Ciebie przepis na przystawkę w postaci sałatki z glonów wakame. Glony wakame występują na rynku w postaci suszonych liści oraz w zalewie. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością

Pobierz przepis

Składniki

  • 30g wodorostów wakame ( zalej wodorosty gorącą wodą, namocz przez 3-5 min, odcedź z wody )
  • 2 świeże ogórki, pokrojone w cienkie półksiężyce
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • łyżka posiekanych orzechów ziemnych ( możesz zmiksować na drobno w robocie Kohersen Mycook )
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry
  • Dressing:
  • łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka prażonego sezamu
  • sok z jednej limonki
  • łyżka świeżego, startego imbiru
  • 2 łyżki pasty sambal
  • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • 70ml dobrej jakości oleju rzepakowego

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj ze sobą i posyp orzechami
  2. w naczyniu miksującym umieść składniki dressingu oprócz oleju rzepakowego. Miksuj dolewając powoli przez otwór cienkim strumieniem olej rzepakowy . Dressingiem polej sałatkę i podawaj od razu
  3. ikona_czas

    1 min

    ikona_obroty

    3

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®