Risotto z małżami


3 porcje 30 minut

Kremowe, pełne smaku risotto z małżami

Pobierz przepis

Składniki

  • 300 g małż, namoczonych w wodzie przez 1 godzinę, aby pozbyć się osadu
  • 120 g ryżu Arborio
  • 50 ml wytrawnego wina białego
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 50 g cebuli, posiekanej
  • 500 ml wody
  • 100 ml wywaru drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • ser parmezan, do posypania
  • skórka z cytryny, do posypania
  • pietruszka, posiekana, do posypania

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania.
  2. Umieść 500 ml wody oraz 1 liść laurowy. Zamknij pokrywę kielicha.
  3. Ugotuj.
  4. Dodaj 300 g małży. Zamknij pokrywę kielicha.
  5. Ugotuj.
  6. Wyjmij małże. Odlej 150 ml wody do miski, a resztę wylej.
  7. Wyczyść kielich do gotowania.
  8. Umieść 25 ml oliwy z oliwek i 50 g cebuli. Zamknij pokrywę kielicha.
  9. Wymieszaj.
  10. Dodaj 120 g ryżu, 50 ml wina białego, małże, 100 ml wywaru oraz 150 ml wody z gotowania małży. Zamknij pokrywę kielicha.
  11. Duś.
  12. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Zamknij pokrywę kielicha.
  13. Duś.
  14. Posyp parmezanem, skórką z cytryny i kolendrą. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®