Risotto z buraków


4 porcje 30 minut

Idealne jako dodatek do dań

Pobierz przepis

Składniki

  • 2 surowe buraki (łącznie ok. 300 g), obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 2 gałązki świeżego kopru, same liście, plus dodatkowe do dekoracji, lub 1 łyżeczka suszonego
  • 150 g czerwonej cebuli, pokrojonej na połówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 300 g ryżu (np. Arborio)
  • 50 ml białego wina
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 700 ml wody
  • 1 ½ łyżki pasty z wywaru warzywnego
  • kozi ser, do podania
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. 2 surowe buraki (łącznie ok. 300 g), obrane i pokrojone na ćwiartki 2 gałązki świeżego kopru, same liście, plus dodatkowe do dekoracji, lub 1 łyżeczka suszonego 150 g czerwonej cebuli, pokrojonej na połówki 2 ząbki czosnku 20 ml oliwy z oliwek 300 g ryżu (np. Arborio) 50 ml białego wina 20 ml octu balsamicznego 700 ml wody 1 ½ łyżki pasty z wywaru warzywnego kozi ser, do podania ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  2. Posiekaj.
  3. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  4. Posiekaj.
  5. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  6. Dodaj 20 ml oliwy z oliwek.
  7. Smaż (sauté).
  8. Zamocuj mieszadło motylkowe na ostrzu wielofunkcyjnym.
  9. Dodaj 300 g ryżu.
  10. Smaż (saute).
  11. Dodaj 50 ml białego wina, 20 g octu balsamicznego i ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
  12. Ugotuj.
  13. Zgarnij szpatułką ze ścianek na dno kielicha.
  14. Dodaj 700 ml wody i 1 ½ łyżki pasty z wywaru warzywnego.
  15. Ugotuj.
  16. Gotowe do podania z kozim serem i listkami koperku. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®