Pizza Capricciosa


5 porcje 2 godziny 30 minu

Przepis na prostą i smaczną pizzę Capricciosa

Pobierz przepis

Składniki

  • "Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki, najlepiej do pizzy
  • 30 g oliwy z oliwek (plus trochę więcej do natłuszczenia miski)
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos i dodatki:
  • 250 g tartej mozzarelli
  • 300 g pomidorów z puszki (rozdrobnionych)
  • 8 serc karczocha, podzielonych na ćwiartki
  • 50 g pieczarek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 5-6 filetów anchois w oleju
  • szczypta soli
  • 40 g oliwy z oliwek"

Przygotowanie

  1. Zamocuj łopatkę do wyrabiania ciasta w kielichu do gotowania. W kielichu umieść 250 ml wody, 1 łyżeczkę cukru i 20 g świeżych drożdży. Zamknij pokrywę kielicha.
  2. Wymieszaj.
  3. Dodaj 400 g mąki, 30 g oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę soli. Zamknij pokrywę kielicha.
  4. Ugniataj.
  5. Umieść ciasto w lekko natłuszczonej dużej misce i uformuj z niego kulę. Przykryj folią plastikową i pozostaw na 2 godziny.
  6. Rozwałkuj lub rozłóż za pomocą rąk ciasto na posypanej mąką powierzchni na cienki prostokąt (1 cm grubości) i umieść na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw brzegi nieco grubsze.
  7. Ciasto posmaruj pomidorami, a następnie dodaj serca karczocha, grzyby, czarne oliwki, anchois i startą mozzarellę. Posyp solą i skrop oliwą z oliwek.
  8. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 220°C. Pokrój pizzę i podawaj. Smacznego!

Recenzje klientów

(0)
(0)
(0)
(0)
(0)
Podoba Ci się nasz przepis?
Podziel się opinią

Ocena przepisu

Tytuł recenzji

Twoja recenzja o przepisie

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do Newslettera Kohersen®